Vir: Facebook Gasilska brigada Ljubljana
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Ned, 15.8.2021 08:26
Petkov požar bi se lahko končal veliko bolj tragično, so prepričani ljubljanski gasilci.

V petek smo poročali o požaru v centru Ljubljane, v katerem se na srečo nihče ni poškodoval. Gasilci pa opozarjajo, da bi se lahko požar končal veliko bolj tragično. 

Težave nastopijo že pri gradnji stavb

Mnogo večstanovanjskih ali poslovnih stavb je grajeno ena ob drugi, kar lahko povzroči naglo in nenadzorovano širjenje požara na druge stavbe, predvsem prek povezanih ostrešij.

In prav na takem območju je v petek, nekaj minut čez enajsto uro dopoldan, izbruhnil silovit požar. Po prejemu klica je Gasilska brigada Ljubljana takoj izvozila s štirimi gasilskimi vozili.

Že med vožnjo na mesto intervencije, se je vodja intervencije odločil za aktivacijo treh dodatnih vozil in še dveh prostovoljnih gasilskih enot. Viden je bil namreč obsežen črn dim, ki se je dvigal navpično v zrak.

Gasilci na mestu dogodka v šestih minutah

Na mestu dogodka so ljubljanski gasilci prispeli v šestih minutah in takoj pričeli z izvajanjem gašenja gorečega ostrešja stavbe.

Del gasilcev je primarno prve napore vložil v preprečitev širjenja požara na sosednje stavbe, drugi del se je lotil aktivnega gašenja žarišča požara.

Na srečo so se vsi, ki so bili v času požara v stavbi uspeli evakuirati, tako da nihče ni bil niti ogrožen, niti poškodovan. Prav usklajeno delo vseh sodelujočih ekip je pripomoglo k temu, da je bil požar pogašen že v roku 20 minut.

Sledilo je odkrivanje ostrešja v namen iskanja morebitnih manjših žarišč in prelivanje le teh. Sanacija požarišča je trajala do nekaj minut čez 14. uro, ko je postopke v zvezi s preiskovanjem vzroka požara prevzela policija.

Preprečili so najhujše

Gasilci so prepričani, da je dobra tehnična opremljenost in odlična usposobljenost tokrat pripomogla k preprečitvi hujših posledic, ki bi jih lahko povzročil takšen požar.

Gašenje se je izvajalo s pomočjo kar dveh avtolestev, kar je gasilcem omogočilo tako gašenje samo, kot tudi hiter in enostaven transport potrebne opreme do mesta požara.

Vir: Facebook Gasilska brigada Ljubljana
Vir: Facebook Gasilska brigada Ljubljana

Starejše novice