FOTO: Facebook Najdimo pogrešana otroka - Amir Ali in Amaya Ayra
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 19.4.2021 11:30
Govorili smo z mamo dveh pogrešanih otrok, Amirja Ali in Amayaje Ayra.

Amir Ali in Amaya Ayra sta pogrešana že skoraj pet mesecev. 

Mama za njima šla iz Švice v Slovenijo, otroka pa še vedno neznano kje

Vse se je začelo v Švici, kjer je nekdanja družina živela. Dijana Hisenaj, mama in polna skrbnica otrok, je imela z nekdanjim partnerjem dogovor, da on preživi z otrokoma osem ur na teden. Decembra je v Švici nazadnje videla svoja otroka, ko ju je odložila na dogovorjenem obisku pri očetu. Oče je otroka iz Švice odpeljal neznano kam.

Januarja ji je prišlo na uho, da sta otroka v Sloveniji, kjer naj bi celo obiskovala vrtec. Primer je prijavila slovenski policiji.

Nekdanjega partnerja Hisenajove so prijeli in je sedaj v priporu. Otroka pa je očitno že pred aretacijo skril in sta še vedno neznano kje. 
 

Na njegovih naslovih so bile opravljene tudi hišne preiskave, kjer so med drugim zasegli tudi pištolo in naboje.

Sogovornica je na slovensko sodišče vložila zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo. Najela je tudi odvetnika ter zasebne detektive, ki ji pomagajo iskati otroka.

Otroka išče tudi slovenska policija v sodelovanju z Interpolom.

Obupana poskuša vse

Mama pogrešanih je na dnu in čustveno izmozgana. To pa je ne ustavlja pri tem, da ne bi poskušala vsega kar je v njeni moči, da se otroka varno vrneta k njej.

Na Facebooku je ustvarila skupino, kjer javno objavlja posnetke otrok in novice povezane s primerom.

Kontra-napadi 

Dan po tem, ko je ustvarila skupino v namen javnega pozivanja k iskanju otrok, se je na Facebooku pojavila »kontra« skupina, ki jo blati kot mamo, naslov skupine pa je celo »Zaščitimo otroka«.

Skupina želi prikazati, da naj bi Hisenajova zapostavljala otroka, to pa želi podpreti s slikami, kjer ima deček Amir izpuljene zobe.

Mama pogrešanih pojasnjuje: »Sin je bil odpeljan k dvema specialistoma – imam na papirju, črno na belem. Imel je bolezensko stanje zaradi kariesa. Žal, so mu osem mlečnih zob morali izpuliti, da se ne bi karies razširil na stalne zobe. Tako so določili specialisti, nismo mu pulili zob iz dolgčasa.«

Skupina obtožuje mamo pogrešanih tudi ugašanja cigaret na obrazu deklice, ki jo mati kliče Maya.

Mama pojasnjuje tudi to: »To so komarji piki, ki si jih je Maya praskala. Otroku, tudi, če rečeš, da naj ne praska komarjih pikov, pač jih in zato nastanejo brazgotinice.«

Mama javnosti dokazuje svoj prav tudi z javno objavo e-sporočil, kjer naj bi bivšemu partnerju pojasnila, da gre za komarje pike, ta pa ji je na to odgovoril, da je »dokazala da je super mama«.

Slutnje mame

Mamo pogrešanih smo vprašali, ali morda sluti kje bi lahko njena otroka bila.

»Morda sta nekje v Sloveniji, ali pa Bosni skrita, pri njegovih sorodnikih ali bližnjih prijateljih,« pove zaskrbljena.

Kljub javnim pozivom in celo denarni nagradi, ki jo je mama razpisala za kakršnekoli informacije, ki bi jih kdo posredoval, pa večjega odziva še ni bilo. 

»Kontra« profil pa je, po mnenju mame pogrešanih, ustvarila sestra nekdanjega partnerja oziroma nekdo, ki sodeluje z njim. »Ta oseba, ki je to ustvarila, verjetno ve, kje so moji otroci,« z obupom razlaga mama pogrešanih.

Sorodniki nekdanjega partnerja se ne odzivajo na prošnje Hisenajove, naj sodelujejo z njo: »Ko sem klicala njegovo sestro, me je gladko malo nekam poslala, začela z žaljivkami … Ko sem klicala njegovega očeta, mi je pojasnil, da če umaknem prijave proti nekdanjemu možu, lahko to rešimo. Želel je tudi, da se vrnem k nekdanjemu možu. Grozil mi je, da če ne bom tega storila, otrok ne bom nikoli več videla. Govoril mi je tudi češ, naj rodim druge otroke, da bom imela upanje v nekaj v življenju. Njegova mati pa je pogrešana in jo išče policija v Bosni. Izginila je iz obličja zemlje. Tudi njegovi prijatelji so rekli, da ne vedo nič.«
 

Starejše novice