Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 30.12.2021 14:42
Nova oblika 'phishing' napada cilja na uporabnike, ki prodajajo izdelke prek spletnih malih oglasov.

Policisti Policijske uprave Maribor so bili obveščeni o spletni goljufiji pri prodaji artikla preko družbenega omrežja Facebook.

Oškodovanka se je s kupcem dogovorila, da bo artikel predala kurirski službi. Preko spletne strani je vnesla podatke o svoji bančni kartici in potrdila 'prejem' plačila.

Ko je prejela verifikacijsko kodo na mobilni telefon, jo je potrdila in nato ugotovila, da ji je bilo iz računa odtujenih več sto evrov.

Kako poteka prevara? 

Na novo obliko prevare opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, cilja pa na uporabnike, ki prodajajo izdelke prek spletnih malih oglasov.

Po oddaji malega oglasa vas kmalu po SMS sporočilu ali aplikaciji Viber oziroma WhatsApp kontaktira potencialni kupec, pri čemer uporablja telefonsko številko iz tujine, profil v aplikaciji za sporočanje pa je lažen. 

Osebo zanima, ali je vaš oglas še vedno ažuren, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. Prodajalcu pošlje povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici na kartico prejel plačilo za izdelek.

Vir: SI-CERT
Vir: SI-CERT

Povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Pošte Slovenije. 

Lažna spletna stran je prirejena za vsako žrtev posebej in vsebuje podatke o prodajalcu in izdelku, v nekaterih primerih pa tudi sliko iz malega oglasa. Napadalci na portalu celo nudijo klepet kot podporo uporabnikom

Žrtev tako dobi lažen občutek legitimnosti spletnega mesta. Pod krinko nakazila kupnine je potrebno vpisati podatke o kreditni kartici in potrditveno kodo iz SMS sporočila. 

S temi podatki lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve v znesku do limita na računu.

Vir: SI-CERT
Vir: SI-CERT
Vir: SI-CERT

Z istim ciljem pa goljufi zlorabljajo tudi podobo naše najbolj priljubljene platforme za male oglase.

Vir: SI-CERT
Vir: SI-CERT

Starejše novice