Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 3.8.2020 19:21
Slovenijo je v zadnjih dneh zaznamovalo več tragičnih utopitev. V Soči, pri Kajak centru v Solkanu, je utonil 10-letnik, za 80-letnega Kranjčana je bilo usodno morje v Fiesi, v sredo je v Soboškem jezeru utonil še 48-letnik.

Utapljanje ni videti tako, kot ga prikazujejo na televiziji. Utapljanje je večinoma tihi dogodek. Mahanje, pljuskanje in kričanje je prisotno zgolj v filmih, nikakor pa ne v realnem življenju.

Večina ljudi zato utapljanja ne prepozna ali ga prepozna prepozno. Utopitve so celo drugi najpogostejši vzrok smrti predšolskih otrok.

Tragedija za tragedijo ...

Veliko pozornosti je v zadnjih dneh pritegnila utopitev 10-letnika, ki je v Soči, pri Kajak centru v Solkanu, utonil v torek popoldne. Fant naj bi se želel okopati nad brzicami pred kajakaškim centrom, a ga je začel odnašati močan tok, ki ga je nato povlekel pod vodo. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti.

Za 80-letnega Kranjčana pa je bilo usodno morje. V torek okoli 16.30 so ga v Fiesi potegnili iz morja in ga oživljali do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči, a je dežurni zdravnik na kraju lahko ugotovil le, da je umrl. 

Dan za tem pa so očividci iz gramoznice, znano tudi kot Soboško jezero, potegnili truplo 48-letnega moškega. Po opravljenem ogledu kraja in zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da se je med kopanjem v gramoznici utopil 48-letni moški doma iz Murske Sobote.

Spomnimo, niti tri tedne nazaj je v istem jezeru utonil 45-letnik iz območja Upravne enote Pesnica.

Koliko utopitev se je v zadnjih desetih letih zgodilo na območju Policijske uprave Maribor?

Na območju Policijske uprave Maribor se je v zadnjih desetih letih utopilo 14 ljudi, največ leta 2015, ko so možje v modrem obravnavali pet utopitev. Gre za primere, v katerih ni bila podana tuja krivda, prav tako so iz teh številk izločeni samomori.

Leta 2010 se je v jezeru oziroma gramoznici na območju Policijske uprave Maribor utopila ena oseba, leta 2011 pa kar tri. Eden od teh se je utopil na vodnem območju na travniku, dva pa v drugih nedefiniranih okoljih.

Tudi leto 2012 ni minilo brez utopitve, še več - bilo je rekordno po številu utopitev v zadnjih desetih letih. Utopilo se je pet ljudi, eden v vodnjaku, še en v jezeru oziroma gramoznici, trije pa v drugih nedefiniranih okoljih.

Sledilo je nekaj let zatišja, nato pa smo leta 2014 znova zabeležili štiri smrtne žrtve zaradi utopitve. Ena oseba je umrla v bazenu, ena v vodnem okolju na območju gozda in dve v reki. 

Od leta 2015 naprej ni bilo novih primerov, vse do letos, ko je za posledicami utopitve umrla ena oseba, in sicer v drugem nedefiniranem okolju.

V nobenem primeru pri opisanih utopitvah ni bila podana tuja krivda, prav tako ni šlo za samomor (vir: Policijska uprava Maribor).

Koliko utopitev se je v zadnjih desetih letih zgodilo na območju Policijske uprave Murska Sobota?

V zadnjih desetih letih so policisti na območju Pomurja zabeležili sedem dogodkov, v katerih se je sedem oseb utopilo v gramoznih jamah in ostalih krajih, na primer v rekah ali ribnikih, pojasnjujejo na Policijski upravi Murska Sobota.

V letih 2010, 2011, 2013 in 2018 so možje v modrem zabeležili po eno utopitev, letos pa že tri. Pri vseh utopitvah je bila tuja krivda izključena. 

V Pomurju je tako že sredi leta padel rekord v številu utopitev v zadnjih desetih letih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice