Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 29.3.2023 20:39
Bodite pozorni pri poslovanju z gotovino! V obtoku je večja količina ponarejenih bankovcev.

Policisti opozarjajo na povečano število unovčitev ponarejenih bankovcev. 

»V policiji ugotavljamo, da se je ta mesec povečalo število unovčitev ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 100 evrov, pojavlja pa se tudi tako imenovani filmski denar,« so sporočili iz Policijske uprave Maribor. 

Največ unovčitev je bilo zabeleženih na območju Maribora in Celja, v manjšem delu pa so bile odkrite unovčitve še na območju Ljubljane in v drugih delih Slovenije.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčevani v gostinskih lokalih, trgovinah, trafikah, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike.

Ker je lahko v obtoku več ponarejenih bankovcev, policisti občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino.

Primer filmskega denarja - ponaredek z napisom 'copy' (Vir: Generalna policijska uprava).

Spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok je kaznivo dejanje

Kako prepoznati ponarejen denar? V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. 

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Kaj je filmski denar? Gre za ponaredke denarja, ki je natisnjen na navaden papir in je zelo podoben pravemu. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca. Na sprednji ali zadnji strani bankovca pa je dodan le manjši napis, običajno 'copy' ali 'movie money'. ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti.

Policisti ob tem opominjajo, da je spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.

Kaj storiti, če prejmete ponarejen bankovec?

Policisti svetujejo:

  • če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo, in sicer pokličite najbližjo policijsko postajo ali telefonsko številko 113;
  • če sumite, da je bankovec, ki ga imate oziroma ste ga prejeli, ponarejen, si poskušajte zapomniti čim več informacij, predvsem pa kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice