Slika je simbolična.
Profile picture for user ninavodeb Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 14.10.2020 09:04
Na območju Domžal se je zgodila drzna tatvina, ko je neznani storilec na domu zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del, med tem pa je drugi storilec iz hiše ukradel nakit v vrednosti nekaj tisoč evrov.

Opis enega izmed storilcev: star okoli 25 let, visok okoli 170 cm, športne postave, okroglega obraza, redkih kratkih temnih las, oblečen v jeans hlače temno modre barve in jakno temne barve.

"V takšnih primerih tatvin stanovanjskih hiš ponavadi preteče kar nekaj časa, preden oškodovanci ugotovijo, da so bili okradeni. Največkrat gre za starejše občane, ki so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo," sporočajo iz PU Ljubljana.

Policisti se ob prijavah takšnih dejanj srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z žrtvijo vzpostavili nek prijazen odnos in zaupanje. Poleg tega oškodovanci, dokler ne opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci, s čimer spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

"Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo," še dodajajo policisti.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim policisti svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Če vseeno pride do tatvine, pokličite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Če želite ostati anonimni, pa lahko pokličete na št.: 080 1200.
 

Starejše novice