Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 7.2.2023 18:00
Minuli teden je Slovenijo pretresla žalostna vest o smrtni nesreči, ki se je zgodila na gradbišču v Rogaški Slatini. Preiskava nesreče še vedno poteka, zdaj pa naj bi v Rogaško Slatino prišla tudi družina pokojnega.

Kot smo poročali, se je nedavno pri gradnji razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini tragično ponesrečil 46-letni delavec iz Bosne in Hercegovine

»Policisti in kriminalisti so na kraju dogodka ugotovili, da se je pri delu na gradbišču smrtno ponesrečil 46-letni moški, državljan Bosne in Hercegovine. Ogled kraja nesreče je prevzel dežurni preiskovalni sodnik, prav tako sta se ga udeležila dežurni državni tožilec iz Celja in delovni inšpektor. Več okoliščin tragičnega dogodka sporočimo v naslednjih dneh,« je ob tragičnem dogodku sporočila policija.

»Je še nevarnost, še bi se znalo zgoditi kaj takega«

Kljub temu da preiskava nesreče še poteka, so številni občani mnenja, da na gradbišču ni bilo poskrbljeno za ustrezno varnost, na delavca naj bi padla betonska plošča. 

»Je še nevarnost, še bi se znalo zgoditi kaj takega. To bi morali bolj strokovni delavci biti, usposobljeni za te višine,« je dejal eden izmed mimoidočih.

»To je pa zdaj od izvajalcev odvisno, kako so imeli porihtane te zadeve ne, škoda,« je dodala druga mimoidoča.

Odgovorni medtem tragičnega dogodka, dokler ni končana preiskava, niso želeli komentirati.

»To je tragedija, tu nimaš kaj«

Novi turistični pridobitvi, ki nastaja v Rogaški Slatini, so sicer občani naklonjeni, a imajo zaradi nesreče sedaj grenak priokus. 

»Ja, žalostno je, hudiča, mlad človek je, 46 let pa družino ima tudi dol iz Bosne, to ni fajn, kaj takega slišati,« je pojasnil eden izmed občanov.

»To je tragedija, tu nimaš kaj,« je dodal drugi.

»V vsakem gradbenem delu se lahko kaj takega zgodi ne, škoda,« je dejal še tretji mimoidoči.

V Rogaški Slatini tudi svojci pokojnega

Zdaj naj bi v Rogaško Slatino prispeli tudi svojci pokojnega, žena, sinova in hči, o katerih pa ni nobenih podatkov, kdo jim pomaga in kam so se zatekli.

»V teh primerih so zagotovo zadeve zelo težke, predvsem za seveda družinske člane, ki so v takih situacijah zelo čustveno vpleteni. In seveda zelo pomembna je tudi komunikacija z njimi,« je izpostavil Goran Lukič iz Delavske svetovalnice.

Tovrstnih nesreč delavcev migrantov vse več

Tovrstna tragična nesreča delavcev migrantov pa še zdaleč ni edina, v Sloveniji sta se zgodila že dva podobna primera, v katerih je prav tako družina ostala sama.

Ker je šlo za tujce, pa o tem tudi takrat niso bili ustrezno obveščeni.

»Težki primeri, tudi dolgotrajni primeri. Ker zadeve se morajo seveda urediti, odgovori se morajo dati, kaj se je zgodilo, kdo je odgovoren. In bi si želeli, da do takšnih primerov ne bi prihajalo,« je dejal Lukič.

Tuji delavci med tem pri nas še vedno v veliki meri nimajo urejenega ustreznega zavarovanja in zdravnika.  

»Predstavljajte si recimo tujega delavca, ki sploh nima osebnega zdravnika pa trpi na delovnem mestu mesece in mesece in potem mora še čakati, da si najde svojega osebnega zdravnika. V vmesnem času pa še dela in si še bolj uničuje svoje zdravje,« je še dodal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice