Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 19.7.2022 11:16
Umrl v Tokiu živeči pesnik, misijonar Vladimir Kos.

V 99. letu starosti je umrl pesnik Vladimir Kos. Jezuitski misijonar v Tokiu se je v zgodovino sodobne slovenske literature vpisal v 50. letih.

Njegova zbirka Dober večer, Tokio (1960) ni le prva slovenska knjiga, izdana na Japonskem, ampak tudi ena prvih pesniških zbirk sodobne slovenske poezije. Leta 2014 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Rojen v Murski Soboti, odraščal v Mariboru

Rodil se je 2. junija 1924 v Murski Soboti. Odraščal je v Mariboru. Ko so štajersko prestolnico med drugo svetovno vojno zasedli Nemci, so družino preselili v Srbijo, on pa se je umaknil v Ljubljano.

Od tu so ga Italijani internirali v koncentracijsko taborišče Gonars.

Po koncu vojne je odšel v Rim, kjer je leta 1953 doktoriral na papeški univerzi Gregoriana. Po posvečenju se je pridružil jezuitom in se na Irskem pripravljal na misijon na Japonskem, kamor je odšel leta 1956.

Prvo pesniško zbirko Marija z nami je odšla na tuje je objavil že leta 1945 v Lienzu.

Odtlej je izdal skoraj 30 pesniških zbirk. Desetletja po vojni je veliko objavljal v slovenskih revijah v tujini, veliko v argentinskem Buenos Airesu. Leta 1960 je v Tokiu izdal zbirko Dober večer.

To, kot so zapisali v utemeljitvi male Prešernove nagrade, ni le prva slovenska knjiga, izdana na Japonskem, marveč tudi ena prvih pesniških zbirk sodobne slovenske poezije. Od leta 1995 je objavljal tudi v Sloveniji.

Vladimir Kos. Vir: Jezuiti.si

Skoraj 40 let predaval na Japonskem

Nagrado Prešernovega sklada je prejel za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi, ki sta izšli leta 2012.

 »Njegova poezija se odpira harmoničnemu doživljanju japonske narave, človekovega mesta v kozmosu in - nazadnje - krščanske transcendence kot temeljnega ozadja vseh bitij, njihove lepote, globine ter nagovarjajoče moči,« so tedaj zapisali v utemeljitvi nagrade.

Obenem je Kos skoraj 40 let predaval klasično filozofijo na japonski univerzi Sofia v Tokiu in skoraj 60 let deloval kot misijonar med zapuščenimi otroci in brezdomci v predmestju Tokia.

Od leta 1996 naprej je redno prihajal v Slovenijo ter predaval kot gostujoči profesor na Univerzi v Mariboru, Filozofski fakulteti v Ljubljani, Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, Teološki fakulteti v Ljubljani in v zadnjih letih tudi na Katoliškem inštitutu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice