Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 29.12.2022 20:19
Nogometni svet je pretresla novica, da je v 83. letu starosti umrl legendarni brazilski nogometaš Pelé.

Nogometni »Kralj«, ki je svetovno prvenstvo v Katarju spremljal iz bolnišnične postelje, je v 83. letu izgubil poslednjo tekmo svojega življenja.

Legendarni Edson Arantes do Nascimento, v svetu bolj znan kot Pele, je podlegel raku, s katerim se je boril zadnjih nekaj let, septembra 2021 pa so mu že odstranili tumor na debelem črevesu.

Zdravstveno stanje Brazilca se je znova poslabšalo v zadnjih tednih, že pred dnevi pa so v svet prišle neuradne informacije, da mu počasi pojenja moči.

Peleju, ki ga je Olimpijski komite leta 1999 izbrala za športnika 20. stoletja, FIFA pa ga je ob Diegu Armandu Maradoni proglasila za nogometaša stoletja, je bil z izbrano vrsto Brazilije kar trikrat svetovni prvak.

Že kot najstnik je leta 1958 osvojil svetovno prvenstvo na Švedskem, štiri leta je pokal dvignil v Čilu, leta 1970 pa je bil ob koncu reprezentančne kariere slavil še v Mehiki.

Revija France Football mu je kar sedemkrat podelila nagrado Ballon d'Or, s 1.283 goli (všteti so tudi zadetki na prijateljskih tekmah) pa je kot rekorder vpisan v Guinnesovo knjigo rekordov.

Zlata leta svoje kariere je pustil v dresu Santosa, s katerim je bil dvakrat južnoameriški in svetovni prvak, bogato kariero pa je leta 1977 sklenil v dresu New York Cosmosa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice