Slike je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 15.9.2023 09:27
Sumljiv bel kombi se pojavlja v bližini različnih osnovnih šol, iz njega pa neznanec ogovarja otroke. Za odgovore smo se obrnili na policijo.

Na Ljubljanainfo smo že poročali o neznancu, ki naj bi v okolici osnovne šole na območju ljubljanskih Most iz belega kombija ogovarjal otroke in jih s sladkarijami vabil, da vstopijo v njegovo vozilo.

V nadaljevanju se je zgodba še zapletla, saj so na spletu zaokrožila pričevanja staršev, češ da so sumljive dogodke zaznali tudi v Novih Jaršah in na Škofljici.

Za odgovore smo se obrnili na Policijsko upravo Ljubljana, ki odgovarja, da so bili seznanjeni z dogodkom, kjer naj bi na območju Most v preteklem tednu neznane mlajše osebe ogovarjale otroka.

Ob tem izpostavljajo:

»Celoten dogodek, namen ogovarjanja ni znan ali pojasnjen in policisti glede tega še zbirajo obvestila. Po do sedaj znanem v bližini dogodka ni bilo vozil oziroma otrok ni bil vabljen v kombi.«

Policisti potrjujejo tudi, da so bili seznanjeni z dogodkom, kjer naj bi na območju Kosez in Škofljice v tem tednu neznana oseba ogovarjala otroka. Tudi ob tem poudarjajo, da še zbirajo obvestila in da celoten dogodek in namen ogovarjanja ni znan. 

Po prvih podatkih gre za enkratne med seboj nepovezane dogodke

Policija pri tem sodeluje s šolo in drugimi pristojnimi organi ter drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da v celoti preverijo vse okoliščine dogodkov.

Po prvih podatkih gre za enkratne med seboj nepovezane dogodke, v katerih do sedaj niso potrjeni elementi kaznivih ravnanj, še izpostavljajo za Ljubljanainfo. 

V primeru pojava sumljivih oseb takoj obvestite policijo

Na splošno policisti svetujejo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na številko 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih.

Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, preden policisti preverijo dejansko stanje.

Ob enem pa poudarjajo, da policisti namenjajo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti.

Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive.

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci.

Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti.

Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben.

Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.

Ob tem pa policisti še enkrat poudarjajo, da bomo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oziroma motiv ogovarjanja otrok oziroma ali je do dogodka sploh prišlo.

Komentarji (1)

Jure (ni preverjeno)

Ajde vsi starši in vestni državljani dajmo poskrbet za našo mladino vseh starosti in ustavimo takšno in drugačno norijo/pedofilijo ugrabitve itd.
PROSIM VAS VSE

Starejše novice