Slika je simbolična.
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 21.5.2021 11:19
V celjskem Sparu naj bi prišlo do incidenta, ki odmeva na družbenih omrežjih. Stranka, ki je svoj zapis o incidentu delila na Facebooku, priznava, da je v trgovino vstopila brez maske, varnostnik pa naj bi ji zaradi tega nasilno odvzel prostost.

V celjskem Sparu naj bi se včeraj zgodil incident. V trgovino je stranka vstopila brez maske, varnostnik pa naj bi bil zaradi tega do nje nasilen

»Varnostnika ob vhodu ni bilo, ali pa me ni videl, ko sem vstopila v trgovino. Na blagajni pristopi do mene, me vpraša, zakaj nimam maske in kar hitro pove, da bo poklical policijo.

Hitro, kot mali otrok, ki želi zatožiti prijatelja, vzame telefon in jih poklice. Angele v modrem. Plačam, kar sem imela namen kupiti in takrat mi varnostnik zapre pot in me ne spusti od blagajne.

S prekrižanimi rokami hodi proti meni, me stisne v kot in obrazloži, da mi je odvzel prostost in me bo zadržal do prihoda policistov. Zakaj? Ker nisem nosila maske. Želim se preriniti mimo njega, nakar se začne kalvarija,« se začne pripoved stranke trgovine na Facebooku.

Uporabnica družbenega omrežja Facebook ob tem doda, da naj bi jo varnostnik zagrabil in naj je ne bi spustil iz prijema.

»V Sparu na Ljubljanski cesti v Celju nakupujem skoraj vsak dan. Z vsako prodajalko spregovorim lepo besedo, delim optimizem, veselje, pustim napitnine ... Skratka, trudim se biti dober potrošnik. 

In v primeru, kot je bil današnji, upaš, da se kdo postavi zate. Pa se ni. Prodajalke, ki so vedno tako rade klepetale z mano, so se danes zbrale v krogu in gledale, kako me varnostnik premetava v Sparu. Ena prodajalka je celo rekla, da sem histerična baba,« še nadaljuje pripoved.

Policija jo je razočarala, varnostnika srečala tudi pri zdravniku

Policisti, ki naj bi prispeli na kraj, so stranko trgovine razočarali, pravi: »Katastrofa. Brez besed. Za zjokat. Tazadnje mi je šlo kar dobro od rok. Prvič. Ker nisem imela ob sebi osebne izkaznice, mi bodo izdali zato plačilni nalog. Drugič. Ker nisem nosila maske, mi bodo spet izdali plačilni nalog. Tretjič. Ker sem napadla uradno osebo, pa sledi kazenska ovadba!«

Ko je odšla k zdravniku, pa naj bi v čakalnici srečala omenjenega varnostnika iz Spara.

»Baje sem ga tako poškodovala, da bo ubožček šepa. Vsi zdravniki so najprej slišali njegovo zgodbo (če ima dobro domišljijo, se lahko predstavi kot narodni heroj, ki je 52-kilogramski ženski z vso njegovo silo preprečil, da bi hodila po trgovini brez maske). Bravo, varnostnik iz Spara, bravo,« je še pripomnila.

Kako si incident razlagajo pri trgovskem podjetju Spar?

Za komentar smo prosili trgovsko podjetje Spar, kjer se je incident zgodil. 

»V podjetju Spar Slovenija dosledno sledimo sprejetim vladnim ukrepom ter priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter spodbujamo naše kupce k odgovornemu ravnanju.

Ker je z vladnim odlokom v zaprtih prostorih predpisano obvezno nošenje mask, prav tako pa smo dolžni upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je spoštovanje predpisanih pravil ključno za varen obisk trgovin. Zato vse naše stranke prosimo, da za svojo in skupno varnost upoštevajo odloke.«

 V trgovskem podjetju so pregledali video kamere in dogodek obžalujejo. 

»Pri dotičnem primeru smo po pregledu videonadzornega sistema v trgovini mnenja, da je varnostnik postopal v skladu s pooblastili, ki jih določa Zakon o zasebnem varovanju. Stranko, ki si kljub opozorilom ni želela nadeti maske, je varnostnik opozoril, da bo poklical policijo in jo pridržal do njenega prihoda.

Pri tem sprva ni uporabil sile, vendar ga je stranka fizično in verbalno napadla, on pa se je pri tem branil in jo želel umiriti. Nato je na prizorišče prišla policija. Opravila je uradni postopek in tako stranko kot tudi varnostnika sprejela v nadaljnjo obravnavo. Dokler zadeve niso v celoti razjasnjene, je o konkretnih ukrepih še preuranjeno govoriti.

V Sparu sicer sodelujemo z zunanjimi varnostnimi službami, ki pogodbeno opravljajo storitve varovanja v naših trgovinah ter pri tem delujejo v skladu s standardi in postopki.

Vsekakor pa obžalujemo, da je do tega incidenta prišlo v naši trgovini. Čas izrednih razmer od vseh nas terja veliko mero strpnosti ter potrpežljivosti in le s skupnimi močmi ter medsebojnim razumevanjem bomo lahko uspešni v boju proti epidemiji.«

Domnevni incident preverjamo tudi na Policijski upravi Celje.

Starejše novice