Vir: Posnetek zaslona youtube Slovenske novice
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 23.6.2022 13:31
V Šiški se je zgodil incident med kolesarjem in redarjem.

Po spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje kolesarja, ki se pogovarja z redarjem. Po nekaj sekundah slednji nasilno zgrabi kolesarja, ga potegne s kolesa in podre na tla, je razvidno s posnetka.

»Danes sem bil pred stolpnico v Šiški priča pretresljivemu dogodku. Mimoidoči kolesar je ogovoril mestnega redarja med nalaganjem avtomobila s pajkom – o čem je beseda tekla, ne vem. Vem pa, da kar je sledilo, nikakor ne more biti posledica izrečenih besed.

Mestni redar je nasilno s kolesa zvlekel gospoda in ga podrl na tla. Kasneje sta mu na pomoč priskočila še dva redarja,« je za Slovenske novice povedal moški, ki je incident posnel.

Kaj pravi mestna redarska služba?

Roni Kordiš, avtor bloga Had.si, je na družbenem omrežju delil odgovor mestnega redarstva. Zapisali so, da potrjujejo, da je včeraj, 22. junija, v jutranjih urah prišlo do uporabe prisilnih sredstev. 

»Skladno s 13. členom zakona o občinskem redarstvu ima mestni redar pooblastilo zadržanja osebe, v skladu z 14. členom tega zakona pa tudi pooblastilo za uporabo prisilnih sredstev, med drugim telesne sile in sredstev za vezanje in vklepanje, v kolikor kršitelj pooblastila zadržanja ne upošteva,« so uvodoma zapisali.

Kaj se je torej zgodilo včeraj? 

»V konkretnem postopku je bilo zadržanje odrejeno zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku je redar uporabil prisilno sredstvo,« so zapisali.

Tega, kakšno bo nadaljnje ukrepanje, niso komentirali. Med pooblastili, ki jih imajo po zakonu mestni redarji, so opozorilo, ustna odredba, ugotavljanje identitete, varnostni pregled osebe, zaseg predmetov, zadržanje osebe in prisilna sredstva, med katera sodi uporaba telesne sile in sredstev za vklepanje in vezanje ter plinskega razpršilca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice