FOTO: Zajem zaslona - video Dars
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 23.12.2021 11:27
Vožnja, ki je smrtno nevarna.

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. 

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji - Dars je v videu zbrala nekaj primerov vožnje napačno smer, za katero opozarjajo, da je smrtno nevarna.

Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega, svetujejo na Darsu.

Kako ukrepati, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer:

 • Ostanite mirni.
 • Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna (zadostna).
 • Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.
 • Če uspete poklicati ali policijo ali Prometno-informacijski center za državne ceste, lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe. 

Kako ukrepati, če smo sami naredili prekršek in vozimo v napačni smeri?

 • Če se na napačni strani avtoceste znajdete sami, na Darsu svetujejo, da ukrepate nemudoma:
 • Takoj se ustavite: ustavite se na odstavnem pasu oz. najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč.
 • Ne vozite vzvratno: ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča.
 • Ne obračajte vozila na avtocesti, ne vozite čez vozne pasove!
 • Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.
 • Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena.
 • Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju »ovira na cesti«, pomembno pa je, da ne pride do poškodb ljudi, vas in drugih udeležencev v prometu.
 • Ne gibajte se po cesti, ampak počakajte na navodila služb, ki vas bodo reševala.

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 evrov in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Starejše novice