Vir: Mladi za podnebno pravičnost
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 3.3.2023 20:30
Mladi protestniki so danes vdrli na bežigrajski stadion. Sedaj so znane podrobnosti incidenta.

Policisti so danes opravljali varovanje javnega shoda, ki se je pričel okoli  13. ure na Kongresnem trgu in se nato nadaljeval za Bežigradom v Ljubljani.

Več udeležencev brez dovoljenja vstopilo na zasebno posest

Pred pričetkom shoda so policisti organizatorja shoda ponovno seznanili, da naj shod poteka v skladu s programom in z upoštevanjem cestno prometnih predpisov.

Shod je najprej potekal v skladu z napovedanim programom. Nekaj po 14. uri pa je zaenkrat neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani.

S tem je omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom.

Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta.

Bo lastnik vložil tožbo?

Iz Policijske uprave Ljubljana sporočajo, da so osebe bile seznanjene z razlogom ugotavljanja identitete. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil.

Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policijska uprava Ljubljana pojasnjuje, da je bil lastnik objekta glede motenja posesti na katerega so udeleženci vstopili, napoten na zasebno tožbo.

Policisti zaenkrat še preverjajo okoliščine kršitve Zakona o javnih zbiranjih. Javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom.

Udeleženci kršili tudi cestno prometno zakonodajo

Policisti poleg tega zbirajo zbirajo tudi obvestila o zaznanih kršitvah cestno prometne zakonodaje, saj so udeleženci hodili po cesti in s tem ogrožali ter ovirali promet. S svojimi dejanji so povzročili zastoje v prometu.

V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo.

Policijska uprava Ljubljana poudarja, da spoštujejo in podpirajo izražanje mnenj. Hkrati pa izpostavljajo, da so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo: »Tukaj policija ne bo delala razlik.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice