Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 13.4.2023 14:53
Dvorana Alme Karlin je enoten in odprt prostor v petem nadstropju Cankarjevega doma, ki se razteza na približno štiristo kvadratnih metrih in s horizontalnim pasom oken omogoča panoramski razgled na zahodni del Ljubljane.

Poročali smo že, da bo Cankarjev dom v kratkem dobil novo dvorano, ki se bo imenovala dvorana Alme Karlin.

Iz Cankarjevega doma so zdaj sporočili, da bodo dvorano slavnostno odprli danes, 13. aprila, ob 19. uri.

Na slovesnem odprtju bodo goste nagovorile dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, in Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma.

Otvoritveni dogodek se bo nadaljeval z odlomkom iz monodrame Alma, ki je nastala leta 1995 po romanu Karlinove Samotno potovanje (avtorica drame: Uršula Cetinski); tokratno bralno uprizoritev je režiral Matjaž Berger, ob glasbeni spremljavi doc. dr. Nagise Moritoki Škof pa jo bo interpretirala dramska igralka Jana Zupančič.

Prostor, ločen na gledališki in knjižni del

Dvorana Alme Karlin je enoten in odprt prostor v petem nadstropju Cankarjevega doma, ki se razteza na približno štiristo kvadratnih metrih in s horizontalnim pasom oken omogoča panoramski razgled na zahodni del Ljubljane.

V arhitekturnem razmisleku sledi izvornim idejam arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki izhajajo iz antične preteklosti mesta Ljubljana in se z modernističnimi težnjami o demokratičnem javnem prostoru vračajo v tradicijo antike.

Ob vstopu v prostor se izriše moderna reinterpretacija agore, javnega prostora, ki s paraskenijem (paraskenion) odkrivajo nove poglede in hkrati zakrivajo tehnično-servisne predele prostora.

Prostor je vsebinsko (lahko) ločen na gledališki del in knjižni klub. Knjižni del je namenjen srečevanju, izmenjavi mnenj pa tudi različnim predavanjem, okroglim mizam, recitalom.

Okrogel oder na gledališkem delu prostora pa ponuja nastopajočim in obiskovalcem pristno izkušnjo antičnega gledališča. Vrtljiv paravan, ki zaokroža oder, omogoča manjši uprizoritveni prostor ali odprtost proti vsej dolžini prostora.

Oblika sledi izvorni ideji profesorja Ravnikarja, ki je nad četrtim nadstropjem stavbe Cankarjevega doma zasnoval krožno apsido.

Vir: Cankarjev dom

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice