Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 31.1.2023 12:00
V Mestnem gledališču ljubljanskem so včeraj otvorili regionalni gledališki festival Ruta Grupa Triglav.

V Mestnem gledališču ljubljanskem so sinoči otvorili drugo edicijo gledališkega festivala Ruta Grupa Triglav, ki prinaša šest vrhunskih uprizoritev gledališč iz šestih republik nekdanje Jugoslavije.

Zgodba festivala se je začela oktobra 2019, vanj je brutalno posegla korona, a kljub temu je uspelo organizatorjem in sodelujočim gledališčem v času od decembra 2019 do decembra 2022 realizirati 11 edicij v posameznih gledališčih.

Vse edicije festivala v različnih državah in krajih so bile izjemno toplo sprejete, Barbara Hieng Samobor, direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega, je v uvodnem nagovoru povedala, da vstopnice za predstave v MGL, ki so del festivala, praviloma poidejo v nekaj dneh.

Zvezo mestnih gledališč, ki sodelujejo na festivalu, sicer sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko.

Visoki gostje

Tudi otvoritvena predstava, Praznovanje v režiji Janusza Kice, je bila razprodana.

Otvoritve so se med drugim udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za delo Luka Mesec in minister za finance Klemen Boštjančič ter ljubljanski župan Zoran Janković v družbi podžupanov Sama Logarja in Tjaše Ficko.

Janković, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, je uvodoma dejal, da za mestno občino Ljubljana vlaganje v kulturo nikoli ni strošek, temveč investicija.

Pohvalil je direktorico Mestnega gledališča Barbaro Hieng Samobor, ki je gledališče prevzela pred šestnajstimi leti, ko je tudi sam pričel z županovanjem, in ga ves ta čas vodila vrhunsko.

Festivalu je obenem zaželel, naj 'živi še stoletja'.

Direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor.

Praznovanje: Zgodba o toksični družini

Praznovanje je Januzs Kica režiral po motivih kultnega filma Thomasa Vinterberga iz devetdesetih. Drama je osrediščena okoli praznovanja šestdesetletnice premožnega industrialca Helgeja, na katerem se zberejo tudi vsi njegovi otroci - razen hčerke, ki je pred kratkim naredila samomor.

Iz omar kmalu začnejo padati okostnjaki in dokler zadevam vsi prisotni ne pridejo do dna, ne bodo zapustili praznovanja.

V uprizoritvi med drugim igrajo Boris Ostan, Iva Krajnc Bagola, Tjaša Železnik, Judita Zidar, Viktorija Bencik Emeršič in Branko Jordan.

Igralci so ob priklonu medse povabili režiserja Janusza Kico.

Po zaključku predstave se je rajanje v Mestnem gledališču nadaljevalo pozno v noč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice