Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 16.6.2022 11:30
Včeraj je bila v Knjižnici Šiška otvoritev razstave mang, ki obiskovalcem na vpogled ponuja šestdeset del priznane japonske ustvarjalke Michiyo Akaishi.

Mestna knjižnica Ljubljana je pripravila razstavo mang, ki so bila objavljena v sedmih manga stripih Michiyo Akaishi z naslovi: Zasebna igralka, Nekaj vidim za teboj, Angelske trobente, Večnost nebeške mitologije, Zaslepljujoč ~ Filmska romanca iz obdobja Taisho, Yukariko Kannazukijino elegantno odlašanje in Temačni zvitek gospoda Pozabe iz Kamakure.

Manga je ime za vrsto japonskega stripa, za katerega je značilno, da se bere iz desne proti levi. Običajno so formata A5, obsegajo lahko od le nekaj do 600 strani, najbolj pa se med seboj razlikujejo po risbah.

Raznolikost Michiyo Akaishi

Izjemno talentirana 62-letna umetnica, ki je svoj prvenec izdala pred 42 leti, svoje veščine izkazuje tako v barvni kot tudi črno-beli tehniki. Poseben priokus, ki loči njene mange od preostale poplave vsebin, pušča kombinacija mehkobe in hkrati kontrasta uporabljenih barv.

Liki se v prostor umeščajo nenaravno, ampak hkrati zblendirano v okolico; kot da tja ne sodijo, ampak obenem ravno zaradi svoje prenasičenosti ustvarjajo toplino in unikatnost, ki pritegnejo gledalčevo pozornost in ga posrkajo v svoje mnoge detajle. 

Motivi naravnega in urbanega okolja, romantične in prijateljske ljubezni so naslikani tako z ostrino robov in plastičnostjo izgleda posterjev kot tudi artistično podobo, za katero se zdi, da posnema evropsko impresionistično metodo upodabljanja ljudi v naravi.

Ravno raznolikost je tista, ki bode v oči: tako pri barvnih kot pri črno-belih ilustracijah ni moč zaznati ustaljenosti, ponavljanja ali prevladujočih odtenkov, saj vsaka zgodba prinaša samosvojo strukturo, barvno shemo in podrobnosti upodobitve. 

Michiyo Akaishi sporoča Sloveniji:

»Moje ime je Michiyo Akaishi in sem ustvarjalka mange,« je ustvarjalka pustila sporočilo za Slovenijo ob napovedi razstave. »Ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo vam želim predstaviti svoja dela.

Ilustracije za stripe manga rišem že več kot 40 let, v zadnjih desetih letih pa je tudi svet japonske mange postal bolj digitalen, zato analogne slike rišem digitalno. 

Ker zaradi pandemije novega koronavirusa in vojne žal ne morem biti z vami, me veseli, da sem vam lahko poslala svoja digitalna dela, vsem sodelujočim pa se za njihov trud iskreno zahvaljujemo. Vsekakor bom prišla v prelepo Slovenijo, ki so mi jo priporočile tudi prijateljice, ki so Slovenijo že obiskale in od katerih sem slišala najlepše zgodbe. 

Želim si, da se prijateljstvo med Japonsko in Slovenijo še bolj okrepi ter upam na čimprejšnji mir na svetu in konec širjenja okužbe,« je svoj govor zaključila Akaishi.

Razstavo je Mestna knjižnica Ljubljana organizirala v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske. Odprta je od srede, 15. junija, pa vse do 25. avgusta v Mestni knjižnici Šiška.

Starejše novice