FOTO: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 8.4.2021 14:07
V Jazz Clubu Ljubljanski grad so do zaprtja javnega življenja zaradi epidemije v Skalni dvorani Ljubljanskega gradu vsak petek gostili domače in tuje glabenike različnih žanrov.

Kot večina velikih odrov je tudi Jazz Club Ljubljanski grad svoje koncerte preselil na splet in organiziral spletne koncerte v živo. Preko platforme Tretji oder si lahko ob petkih ob 21. uri še do konca aprila ogledate štiri koncerte, prvega že ta petek.

Pogovarjali smo se z umetniškim vodjo Jazz kluba Ljubljanski grad kitaristom in skladateljem svetovnega slovesa Igorjem Leonardijem

Kakšen je odziv na spletne koncerte v Jazz klubu?
Prenosi v živo preko Tretjega odra so na zelo visoki tehnični ravni. Odziv je dober, vendar menim, da ne pokrije vseh stroškov koncerta in prenosa. Ljubljanski grad s tem podpira kulturne vsebine in v teh težkih časih ohranja Jazz Club pri življenju. 

Glasbeniki ste s prenosi koncertov preko spleta kljub zaprtju dobili vsaj malo zadoščenja. Se glasbenik lahko navadi na tak način nastopanja?
Spletni prenosi so lepo nadomestili žive koncerte. Tako veseli smo, da sploh lahko skupaj igramo, da publike skoraj ne pogrešamo, vsaj v našem žanru ne. Mislim, da je občinstvo veliko bolj prikrajšano.

Slovenija ima odlične vrhunske jazz glasbenike in večina njih se je že predstavila na odru Skalne dvorane... 
...res je. V programu smo imeli nekaj znanih glasbenikov, kot so naši Vlado Kreslin, Maja Keuc, Severa Gjurin, Janez Bončina - Benč, Nipke, Jure Pukl, Marko Črnčec... Med tujimi bi izpostavil Femijem Temowo, Ratka Zjaca, Ricka Leona Jamesa... Trudimo se predstaviti tudi mlajše rock, soul in jazz glasbenike, ki izvajajo zelo kakovostno glasbo. Med njimi so tudi izvajalci, ki bodo še nastopili aprila. Jeseni pa upamo, da se vidimo v živo.

Lani ste s Klemnom Slakonjo za vodilno svetovno glasbeno podjetje Universal Music Group napisali glasbo za album božičnih pesmi in ga posneli. Kaj pripravljata sedaj?
S Klemnom smo lani posneli EP, torej nekakšen mini album, ki ga bomo letos razširili na LP. Pobudo za Božično tematiko je dala založba, skladbe pa sva izbrala s Klemnom in se priredb lotila zelo izvirno. 

Kaj pa pripravljate z drugimi glasbeniki? 
Lani smo posneli tudi album Sprehod z Borisom Cavazzo. Žal nam zaradi ukrepov ni uspelo izpeljati promocijskega koncerta, se pa album kar dobro prodaja v knjigarni Sanje. Kljub ustavitvi nastopov v živo smo letos precej snemali in 'streamali'. Projekt Pastel Sessions je produciral izjemni videograf Jan Hauschen, sodelovali smo tudi s festivalom Ritem Afrike, s Prismojenimi profesorji Bluesa in novim projektom Blues Experience.

Pogrešate življenje in ustvarjanje v ZDA, kjer ste igrali z največjimi imeni svetovne jazz scene in celo z Metallico? 
Zelo pogrešam igranje z ameriškimi jazzerji, hiphoperji in tudi člani Metallice. Z njihovim kitaristom Kirkom Hammettom in basistom Jasonom Newstedom smo več let z najrazličnejšimi glasbeniki ustvarjali v studiu. Kirk Hammett me je presenetil kot izjemen blues kitarist, Jason Newsted pa s svojo inovativnostjo pri ustvarjanju v najrazličnejših glasbenih žanrih. Tudi pri nas imamo super glasbenike, vendar se mi zdi domača scena nekako ljubiteljska. V Ameriki moraš igrati zelo zares, da lahko obstajaš, oziroma da te sploh spustijo na oder.

Glasbenik lažje uspe v Sloveniji kot v tujini? 
Menim, da denar in slava nista vse. Pomembno je, da si v življenju ustvariš tako okolje, da lahko ustvarjaš in se izražaš kot si želiš, ter da te to izpolnjuje. In zato trenutno vsi glasbeniki tako trpimo.

Živa M. Brecelj

Starejše novice