Foto: Peter Giodani, MGL
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 8.12.2022 12:09
Predstava Neznanec, ki jo bodo jutri, 10. decembra ob osmih premierno uprizorili v Mestnem gledališču ljubljanskem, raziskuje krivdo posameznih članov neke družine za samomor mlade ženske.

Čakalnica urgence v Ljubljani sredi noči. Bogata družina čaka svojo sorodnico, ki so jo tja pripeljali z neke zabave. Naenkrat jih nagovori neznanec v čakalnici, ki trdi, da je policijski inšpektor. Postavlja jim neprijetna vprašanja o ženski, ki so jo vsi poznali. Člani družine so ogorčeni.

Vas je napisano pritegnilo? Jutri lahko odkrijete, kaj se je v resnici zgodilo, saj bo v Mestnem gledališču Ljubljanskem na ogled zadnja letošnja premiera na velikem odru, psihološko dramo Neznanec.

Nastala je po motivih igre An Inspector Calls avtorja Johna Boyntona Priestleyja, nastale leta 1945.

Besedilo je današnjemu času priredila in režirala Barbara Hieng Samobor.

Psihološka drama An Inspector Calls je bila kot ena prvih uprizoritev mestnega gledališča pod naslovom Inšpektor na obisku premierno uprizorjena pred sedemdesetimi leti. A zaradi vsebinske aktualnosti je igra v zadnjih letih po vsem svetu deležna povečanega zanimanja ter filmskih in televizijskih priredb.

Originalna drama se dogaja leta 1912 v domačnem udobju jedilnice v britanskem industrijskem mestu.

Člani uspešne, podjetne, na videz složne in srečne meščanske družine so sredi razkošne večerje, ko jih zmoti prihod policijskega inšpektorja Goola. Ta jim začne zastavljati vprašanja o neki Evi Smith, ki je storila samomor in s katero so bili vsi navzoči tako ali drugače povezani.

Ugotovljeno je, da je vsak izmed članov družine pripomogel k njenemu obupu in nazadnje samomoru.

Kako britanski meščani postanejo novodobni tajkuni

Barbara Hieng Samobor je priredbo Neznanec postavila v današnjo Ljubljano in opozorila na aktualnost Priestleyjeve igre.

Eva Smith postane Eva Grabar, ki so jo člani bogate družine tako ali drugače prizadeli - jo izkoristili za ljubico, dosegli, da so jo odpustili iz trgovine, ji naredili otroka.

Namesto britanskega meščanstva z začetka dvajsetega stoletja je tu v glavni vlogi družina novodobnih tajkunov, posttranzicijskih nouveaux riches, ki so pravzaprav le še slabša različica izvirne zasedbe.

Priredba gledališke igre je poslovenjena in aktualizirana verzija besedila o družbenih neenakostih z elementi spolnega in generacijskega konflikta, ki so danes na drugačen način še vedno prisotni, nekateri, predvsem generacijski konflikti, pa morda še bolj boleči.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice