Foto: BoBo
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 28.6.2021 15:12
Znani so nagrajenci 56. Festivala Borštnikovega srečanja.

Na sklepni slovesnosti 56. Festivala Borštnikovo srečanje je članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega Jette Ostan Vejrup prejela Borštnikov prstan za leto 2021.

Jette Ostan Vejrup je s svojimi odrskimi kreacijami požela priznanje in navdušenje tako slovenskega občinstva kot kritike in strokovne javnosti.

V tridesetih letih ustvarjanja je na slovenskem odru postala ena najvidnejših slovenskih igralk, ena tistih osebnosti slovenskega gledališča, ki premikajo meje slovenske umetnosti, kulture in tolerance.

Žirija je v svoji utemeljitvi zapisala, da je Jette Ostan Vejrup s svojim prodorom v slovenski gledališki prostor nedvomno razširila njegove meje. 

Slovensko gledališko krajino je obogatila za nove odrske izkušnje, pri tem pa je slovenskemu gledalcu in gledalki ponudila možnost primerjave, širila meje poznanega sveta in na stežaj razprla prostor dialoga, ki je pravzaprav izhodiščni ustvarjalni impulz gledališke umetnosti.

Nagrajeni so bili tudi drugi člani Mestnega gledališča ljubljanskega in Slovenskega mladinskega gledališča.

Matej Puc je prejel Borštnikovo nagrado za igro v uprizoritvi Sedem dni v režiji Žige Divjaka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in za igro v koprodukciji Mladinskega gledališča in Maske Ljubljana Gejm.

Blaž Gracar je prejel nagrado za glasbo in oblikovanje zvoka v uprizoritvi Sedem dni v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Gejm v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.

S kar sedmimi nagradami je bila nagrajena predstava Gejm. V celoti je dobila nagrado za najboljšo uprizoritev, nagrajeni pa so bili poleg zgoraj omenjenih Mateja Puca in Blaža Gracarja še Katarina Morano za dramaturgijo, Igor Vasiljev za scenografijo, Sara Dirnbek za mlado igralko, Žiga Divjak za režijo.

Uprizoritev Sedem vprašanj o sreči je prejela nagrado za produkcijo predstave, Gašper Malnar pa je bil nagrajen za igro. 

Starejše novice