Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 5.7.2021 15:40
Poezija in vino bosta zaznamovala konec avgusta. Letos so Dnevi poezije in vina celo jubilejni.

Vrača se festival Dnevi poezije in vina, ki bo letos izpeljan že petindvajseto leto. 

»25 let, četrt stoletja, četrt hlebca kruha, četrtina pesmi. Dnevi poezije in vina smo pesniški festival, pesniško gibanje, skrbimo za poezijo v Sloveniji in Evropi. Ponosni smo na ljudi, ki festival ustvarjajo in mu sledijo, na skrb za zapisano in izgovorjeno besedo, ki jo skupaj gradimo za najširšo skupnost. Ponosni smo na vsakega posameznika, ki mu besede zvenijo, ga nagovarjajo, mu odpirajo prostore, spomine in misli. Razumemo se kot prostor svobode, kot stičišče različnosti in kot spodbujevalec ustvarjalnosti,« je zapisal Aleš Šteger, vodja festivala. 

Kot se za tak jubilej spodobi bo letošnja izvedba festivala še posebno svečana. Dogodki bodo potekali v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Radovljici, na Ptuju, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji. 

Festival, ki počasti pisano besedo in rujno kapljico bo potekal med 24. in 28. avgustom, nastopilo pa bo 35 pesnic in pesnikov iz dvajsetih držav.

Poleg poezije in vina še kulinarika in koncerti

Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam, ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz 30 evropskih držav. nato bo poezija odmevala po ptujskih ulicah in drugih krajih po Sloveniji. Literarne dogodke pa bodo spremljali tudi koncerti in kulinarično-vinski program. 

Letošnji festival pa bo spremljalo tudi presenečenje. Gre za nov spletni umetniški projekt Share a Light, pod katerega se podpisujejo digitalni umetniki in literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger

Starejše novice