Ustvarjeno dne
Sre, 1.6.2022 18:00
V Ljubljani bo med 15. in 18. junijem potekal že 63. Jazz festival Ljubljana.

V Cankarjevem domu se bo v času Jazz festivala Ljubljana zvrstilo 30 koncertov s skoraj 150 mednarodno priznanimi glasbenicami in glasbeniki. Več kot polovica dogodkov bo brezplačnih.

Na festivalu bodo nastopili številni glasbeniki, ki bi morali nastopiti že leta 2020, pa jim je načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Letošnja izvedba festivala bo posebna zaradi povezovanja jazza z drugimi umetnostmi, kot so sodobni ples, poezija in video.

Že dan pred festivalom, 14. junija, boste lahko uživali v uvodu v festival s pogovorom o jazzu v literaturi v Vodnikovi domačiji in odprtju fotografske razstave italijanskega fotografa Luciana Rosettija z naslovom Note na robu. Za zaključek ogrevanja pred festivalom pa bo ob 21. uri sledil brezplačni koncert Mihe Gantarja na klavirju v Klubu Cankarjevega doma.

Kateri bodo odmevnejši nastopi?

Festival bo otvoril Hamid Drake, eden najboljših bobnarjev zadnjih desetletij, ki bo nastopil s spremljevalno zasedbo.

Kot je dejal umetniški direktor festivala Bogdan Benigar, bo zvezda festivala Anouar Brahem, katerega nastop z arabsko lutnjo bo navdušil občinstvo. V Sloveniji bo nastopil prvič.

Klavir med občinstvom

Od domačih glasbenikov bo najbolj odmeven nastop Miha Gantar Qartet, ki pripravlja izdajo petih debitantskih albumov z eno bolj odmevnih jazz založb Clean Feed. Miha Gantar je v pričakovanju svojega nastopa dejal:

»V zadnjih dveh letih, ko glasbeniki nismo imeli nobenih koncertov, sem se s svojo ekipo zaprl v studio in v tem času smo posneli pet albumov, ki bodo v času festivala tudi prišli na trg. Izdaja vseh petih albumov naenkrat zaokrožuje moje ustvarjalno obdobje.« Posebnost njegovega nastopa bo, da bo klavir stal med občinstvom in ne na odru.

Letos bo več odmevnejših in širšemu občinstvu namenjenih koncertov, saj bodo kar trije koncerti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

V času festivala bo potekal tudi jazz sejem, kjer bo mogoče kupovati ali menjati jazzovske gramofonske plošče in literaturo.

Posebnost ljubljanskega jazz festivala?

»Jazz festival Ljubljana ima eno najmlajših občinstev na svetu. Kot opažamo, je občinstvo zelo povezano z nastopajočimi. Če imaš v programu mlajše glasbenike, bodo prišli tudi mlajši obiskovalci, nikakor pa ne pozabljamo tudi na druge generacije. Moj koncept festivala je bil vedno transgeneracijski«, je izpostavil Benigar.

Umetniškega direktorja festivala veseli, da so v Sloveniji generacije glede jazza zelo povezane. Glede pričakovanj obiska festivala pa je dejal, da po pandemiji pričakuje rekorden obisk.

Festival velja za najstarejši jazz festival v Evropi. V dvainštiridesetih letih festivala smo prisluhnili natanko 899 koncertom, v zadnjih 18 letih pa je festival obiskalo že več kot 78.000 ljudi.

Več o programu festivala lahko preberete na spletni strani.

Starejše novice