Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 19.6.2021 13:15
Skupnost muzejev Slovenije danes organizira že 19. Poletno muzejsko noč, v kateri bo letos sodelovalo 76 muzejev in galerij, dogodki pa se bodo odvijali na kar 158 prizoriščih. Sodelujoče institucije so pripravile skoraj 300 različnih dogodkov.

Skupnost muzejev Slovenije, ki je v letu 2021 sicer izgubila finančno podporo ministrstva za kulturo, še naprej zagnano deluje na področju izobraževanja in promocije muzejev, galerij ter kulturne dediščine. 

Z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, ki zadnjih nekaj let koordinira ta projekt, so tudi letos pripravili nacionalno akcijo Poletna muzejska noč, že devetnajsto zapored.

Tej uspešni akciji se je tudi letos pridružilo veliko število muzejev in galerij, in sicer kar 76, dogodki pa bodo organizirani na 158 prizoriščih – spominskih sobah, spominskih hišah, razstavnih prostorih in podobno. 

Med 18. uro in polnočjo se bo odvilo 297 različnih posebnih dogodkov, prost vstop pa je omogočen vsem, tudi tistim, ki raje sami raziskujejo zgodovino in umetnost. Na voljo bodo odprtja razstav, otroške in družinske delavnice, koncerti, vodstva ... 

Največja slovenska muzejska akcija Poletna muzejska noč je namenjena promociji muzejev in galerij ter slovenske kulturne dediščine. 

Je le ena od akcij, ki jih organizira Skupnost muzejev Slovenije v sodelovanju z muzeji in galerijami. Je tudi najbolj obiskan dogodek, saj letno muzeje in galerije v šestih nočnih urah obišče okoli 40.000 obiskovalcev.

Naslednje leto bodo praznovali 20. let tega izjemnega projekta in zagotovo se bodo muzeji in galerije za to obletnico še posebej dobro pripravili. 

Celoten program Poletne muzejske noči je dostopen na naslednji povezavi.

Starejše novice