Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 11.7.2021 13:54
Naj to poletje ne manjka dobrih zgodb! Priporočamo deset knjig, ki bodo zagotovo popestrile vaše dolge poletne dneve.

Nekateri se že pražijo na soncu in namakajo ude v osvežujoči vodi, medtem ko drugi še odštevajo dneve na koledarju, ko se bo začel tudi njihov dopust. In ker je ta čas namenjen nam in našemu počitku, radi odpremo kakšno knjigo, za katero si med letom morda ne vzamemo časa.

S police se pogosto jemljemo turistične vodnike, ob tem pa tudi biografije znanih osebnosti ter literaturo, ki opominja na pomen zdravega telesa. A zagotovo je poletje čas, ko bralci sežemo predvsem po lahkotnejši literaturi, ki je namenjena oddihu. 

Prav zaradi poplave takšnih in drugačnih romanov vam predstavljamo oziroma priporočamo deset najbolj vročih knjig tega poletja.

Jo Nesbø: Kraljestvo

Visoko v gorah je samotna kmetija in na njej živi Roy. V vasi ima bencinsko črpalko in bolj kot ljudje ga zanimajo ptice. Enolično življenje dobi nov zagon, ko se domov vrne mlajši brat Carl. Nista se videla, odkar je pred petnajstimi leti po tragični smrti staršev odšel v ZDA.

Carl s seboj pripelje privlačno ženo, arhitektko, in skupaj imata velike načrte za domači kraj. Na družinskem zemljišču bosta postavila hotel, obogateli pa ne bodo le onadva in Roy, to bo tudi pre-porod od sveta pozabljene vasi. Roy stoji bratu ob strani, toda njegov mir je porušen, saj se v velikopoteznih načrtih kmalu pokažejo razpoke, na dan pa počasi prihajajo tudi dolgo zakopane družinske skrivnosti.

Foto: Mladinska knjiga

Elena Ferrante: Zlagano življenje odraslih

Gre za novi roman italijanske pisateljice Elene Ferrante, ki je osvojila svet z Neapeljskim ciklom in postala globalni fenomen. Tudi dogajanje v tem romanu je postavljeno v Neapelj, kritiki pa pravijo zanj, da vam bo prisolil zaušnico. Povedal vam bo marsikaj, česar niste želeli slišati.

Ena sama očetova nepremišljena izjava za vedno spremeni najstnico Giovanno. Prej pridna učenka, ljubljenka ponosnih staršev in lepa punčka vzornega obnašanja začne verjeti, da je grda, zlobna in pokvarjena.

Začne se upirati staršem, učiteljem in drugim avtoritetam ter se zbliža z osovraženo teto z »druge strani« Neaplja. Obenem pa ji rana, ki ji jo zadajo starši, odpre oči tudi za vse tisto, česar doslej v svoji otroški naivnosti ni videla; za zanikrne, umazane kotičke mesta, za dejanja strasti, sovraštva in zavisti, hinavščino vzgoje in statusa, za pohlep in banalnost spolnosti – za zlagano življenje odraslih.

Foto: Mladinska knjiga

Jeanine Cummins: Ameriška tla

Vsi v hiši in na vrtu so mrtvi, žrtve mehiškega mamilarskega kartela. Vsi razen Lydie in njenega osemletnega sina Luca, ki se skrita v kopalnici rešita. Za zdaj. Lydia ve, da šef kartela ne bo odnehal, dokler se ne maščuje nad celo njeno družino, in ostane ji ena sama pot – beg v ZDA.

Tako se začne njuno tvegano potovanje iz nevarnega Acapulca, prek tajnih varnih hiš, begunskih zbirališč in streh drvečih vlakov, ki hitijo na sever, stran od dežele, kjer ju čaka smrt, v deželo, kjer ju čaka neznano kaj.

Pretresljivi roman o stiskah mehiških beguncev, ki si prizadevajo ubežati neperspektivnemu ali celo pogubnemu domačemu okolju in prečkati ameriško mejo, je v ZDA že pred izidom dvignil veliko prahu, takoj postal mednarodna uspešnica.

Foto: Mladinska knjiga

Madeline Miller: Kirka

V hiši Heliosa, boga sonca in najmogočnejšega iz rodu Titanov, se rodi hči. A Kirka je nenavaden otrok. Obdarjena ni niti z božansko močjo očeta niti z materino pogubno očarljivostjo. Ko se v želji, da bi našla prijatelje, približa svetu smrtnikov, odkrije, da ji je dana njena lastna, čisto posebna moč – moč čarovništva, s katero lahko nasprotnike spreminja v pošasti in se enakovredno kosa s samimi vladarji Olimpa.

Iz občutka ogroženosti jo Zevs odpelje na zapuščeni otok, kjer se Kirka posveti izpopolnjevanju svoje skrivnostne veščine. In tu se njena pot prekriža z življenjem mnogih najznamenitejših osebnosti iz antične mitologije: z Minotavrom, strašno pošastjo z bikovsko glavo, z Dedalom, graditeljem minojskega labirinta, in njegovim sinom, nesojenim letalcem Ikarom, z nesrečno morilko Medejo – in, usodno, s premetenim pomorščakom Odisejem.

A na žensko, ki je samozadostna, prežijo številne nevarnosti. Kirka nase nehote prikliče srd ljudi in bogov, dokler se nazadnje ne znajde sredi spora z enim najstrašnejših in najbolj maščevalnih Olimpijcev. Da bi zaščitila tisto, kar ji je najdražje, mora uporabiti vso svojo moč in se odločiti, ali je njeno mesto pri bogovih na Olimpu, kjer se je rodila, ali pri smrtnikih na zemlji, kjer je ljubila.

Foto: Mladinska knjiga

Julia Quinn: Vojvoda in jaz

Ali obstaja še večji izziv za londonske ambiciozne mame, kot je neporočen vojvoda? Simon Basset, novi vojvoda Hastingški, je tik pred tem, da zaprosi za roko sestro svojega najboljšega prijatelja, za roko ljubke – in že drugo družabno sezono skoraj odsedele – Daphne Bridgerton.

Vendar Simon in Daphne poznata resnico – vse to je zapleten načrt, ki naj bi Simona obvaroval pred mamami visoke družbe, ki ga hočejo poročiti s svojimi hčerami. In Daphne bo tako zagotovo pridobila nekaj primernih snubcev, zdaj ko jo je vojvoda razglasil za poželjivo.

A ko se Daphne v valčku vrti po plesni dvorani s Simonom, je težko verjeti, da je njuno dvorjenje le navidezno. Mogoče zaradi njegovega vražjega nasmeha, zagotovo pa zaradi tega, kako njegove oči zažarijo vsakič, ko jo pogleda. Daphne se zaljublja v čednega vojvodo – zares! In zdaj mora narediti nemogoče in prepričati tega lepega lahkoživca, da njun pametni mali načrt potrebuje majceno spremembo, in da ni nič tako smiselno, kot da se zaljubita.

Foto: Knjigarna Felix

Dean Nicholson: Nalin svet

Ko je tridesetletni Dean Nicholson za seboj pustil življenje na Škotskem, da bi prekolesaril svet, je hotel izvedeti čim več o našem težavnem planetu. Ni pa pričakoval lekcij, ki jih je dobil od svoje presenetljive sopotnice.

Po treh mesecih potovanja je škotski kolesar na samotni cesti v bosanskih gorah naletel na zapuščeno mačko. Zapacanega bitjeca s prodornim pogledom, ki je tožeče mijavkalo, ni mogel kar prepustiti usodi. Naložil jo je na kolo, jo pretihotapil čez črnogorsko mejo in jo s pomočjo tamkajšnjih veterinarjev negoval, dokler ni okrevala.

Dean in mačka, ki jo je poimenoval Nala, sta kmalu skovala trdno vez – njuna radovedna, neodvisna, trdoživa in pustolovska narava ju je le še bolj zbližala. Dean nam v knjigi Nalin svet razkrije celotno ganljivo resnično zgodbo o neverjetni poti, ki je obema spremenila življenje, od vseh ovir, ki sta jih morala premagati, do izjemnih ljudi, ki sta jih srečala, od živali, ki sta jih rešila, do prijaznosti, ki so jima jo izkazali popolni neznanci.

Foto: Knjigarna Felix

Walter Tevis: Damin gambit

Ko jo pri osmih letih pošljejo v sirotišnico, Beth Harmon kmalu odkrije dva načina, kako ubežati neprijaznemu svetu, ki jo obdaja: z igranjem šaha in z jemanjem zelenih tabletk, ki jih dajejo njej in drugim otrokom, da jih laže obvladujejo.

Kmalu postane jasno, da po zunanjem videzu nevpadljiva deklica premore izjemno nadarjenost, in ko napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA, si lahko ustvari novo življenje.

Ko igra šah, se ji čuti izostrijo, razmišljati začne jasneje in le takrat ima občutek, da ima nekaj povsem pod nadzorom. Vendar ji nikoli ne uspe zares premagati močne želje po samouničenju. Za Beth je vseskozi na kocki veliko več kot le zmaga ali poraz …

Sodobna klasika Damin gambit je prepričljiv portret genialnosti in odvisnosti, uspeha in preživetja v krutem svetu profesionalnosti, kjer so ženske še vedno potisnjene na stranski tir, ter pretresljiva zgodba o osamljenosti, anksioznosti in negotovosti, ki se skriva v ozadju briljantnega uma.

Foto: Knjigarna Felix

Sarah Penner: Izginula lekarna

V skrivni apotekarski delavnici, skriti v globinah Londona konec osemnajstega stoletja, strežejo neobičajni vrsti strank. Ženske v mestu šepetajo o skrivnostni Nelli, prodajalki dobro zakrinkanih strupov, ki jih lahko uporabijo proti zatiralskim moškim v svojih življenjih.

Toda apotekaričina usoda postane ogrožena, ko njena najnovejša stranka, prezrela dvanajstletnica, naredi usodno napako, s čimer zaneti niz posledic, ki odmevajo skozi stoletja.

Medtem v današnjem Londonu zgodovinarka Caroline Parcewell sama preživlja desetletnico poroke in beži pred lastnimi demoni. Ko naleti na sled nerešenih umorov, ki so se pred dvesto leti zgodili v Londonu, njeno življenje v osupljivem preobratu usode trči z apotekaričinim …

S prasketajočo napetostjo, nepozabnimi liki in prebadajočim vpogledom je Izginula lekarna prevratniški in opojni prvenec ameriške pisateljice Sarah Penner, poln skrivnosti, maščevanja in neverjetnih načinov, kako si ženske ne glede na časovno obdobje pomagajo in vedno rešijo druga drugo.

Foto: Knjigarna Felix

Holly Black: Okrutni princ

Jude je bila stara sedem let, ko so ji umorili starše in so jo skupaj s sestrama odvedli na zahrbtni veliki dvor Vilinskega sveta. Deset let pozneje si Jude želi le, da bi pripadala tja, čeprav je smrtnica. Toda številni vilinci prezirajo ljudi. Še posebej princ Cardan, najmlajši in najzlobnejši sin Velikega kralja.

Da bi si Jude zagotovila mesto na dvoru, se mu mora upreti – in se soočiti s posledicami. Jude se vedno bolj zapleta v dvorne spletke in prevare ter odkrije, da je tudi sama sposobna goljufij in prelivanja krvi. Toda ko izdajstvo ogrozi vilinske dvore in jih pahne v nasilje, bo morala Jude tvegati svoje življenje in skleniti nevarno zavezništvo, da bo rešila sestri in ves Vilinski svet.

Foto: Knjigarna Felix

Ashley Audrain: Sunek

Blythe Connor je odločena, da bo novorojeni hčerki Violet ljubeča in pomirjujoča mama, saj je bila sama prikrajšana za to izkušnjo. A sredi napornega prvega obdobja materinstva Blythe postaja vedno bolj prepričana, da je z njeno hčerko nekaj narobe – njeno vedenje ni podobno vedenju večine otrok. Ali pa si Blythe vse samo domišlja?

Njen mož Fox je prepričan, da je vse le v njeni glavi. Bolj kot Fox zavrača njene strahove, bolj se začenja spraševati o svoji prištevnosti, nam pa se porajajo vprašanja o tem, kaj nam Blythe razkriva o svojem življenju.

Potem se rodi še sin Sam – ob njem Blythe občuti blaženo povezanost s svojim otrokom, po kateri je hrepenela. Celo Violet ima svojega bratca očitno rada. A življenje, kot ga poznajo, se sunkovito spremeni v uničujočem trenutku, ki Blythe prisili, da se sooči z resnico.

Foto: Knjigarna Felix

Starejše novice