Ljubljanainfo
Pet, 23.6.2023 20:00
Film je jezik s svojo slovnico in pravili, je med drugim dejal hollywoodski režiser.

19. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki tudi letos poteka v Ormožu in Ljutomeru, tokrat nagovarja ljubitelje akcijskega žanra.

Svojo noto na letošnjem festivalu bo pustil tudi John McTiernan, eden najboljših hollywoodskih režiserjev in scenaristov ter dobitnik častnega hudega mačka. 

McTiernan je bil najbolj aktiven v 80-tih in 90-tih letih prejšnjega stoletja, filmofili pa do njega gojijo globoko spoštovanje zaradi vihtenja režiserske taktirke pri filmih Predator (1986), Umri pokončno (1988), Lov na Rdeči oktober (1990) ter ostalih uspešnicah. 

Prisluhnili smo McTiernanovim zgodbam iz bogatega življenjskega opusa, skozi katere smo iz prve roke spoznali ključne aspekte dela v središču ameriške filmske industrije.

Z njim sta se pogovarjala Klemen Dvornik, predsednik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, in Marko Naberšnik, predstojnik oddelka za film na AGRFT.

O filmu in začetkih

»Zveni preprosto, vsakdo ti lahko pove, kaj je film. Ampak vsak bo povedal nekaj drugega, zato sem moral ugotoviti ter sestaviti svojo definicijo,« se spominja John McTiernan, ki je na koncu ugotovil, da je film preprosto serija posnetkov v določenem zaporedju, ki predstavljajo zgodbo.

»V osnovi gre za jezik, ki ima svoja pravila in slovnico,« je poenostavil.

Svoj talent za scenaristiko je McTiernan pokazal že v času šolanja, ko je zmeraj želel nekaj več, imel je jasno vizijo. »Znal sem pisati, ker sem se naučil. Nisem se mogel sprijazniti s preprostimi in klišejskimi scenariji,« je pojasnil.

Ko se McTiernan spominja svojih začetkov, razloži, da je šlo za preprosto hierarhijo: »Producenti so veseli, ko v ekipo sprejmejo mladega režiserja, ki dejansko ve, kaj počne. Zaradi neizkušenosti je režiser zelo poslušljiv, upogljiv in poceni, delo pa je dobro opravljeno. Za producenta so to idealni delovni pogoji.«

Pomembna je vsa ekipa

Skozi filmsko ustvarjanje se je McTiernan naučil, da so igralci zelo pomemben fragment pri ustvarjanju filma – režiser jih mora spoznati. 

»Ugotoviti moraš, kam v filmu bi igralca umestil. Zagotoviti mu moraš tudi ustrezno okolje, v katerem lahko po svoji najboljših močeh pokaže, kaj zna, in tako doprinese h končnemu izdelku,« je povedal.

Pomembna je pa seveda celotna ekipa – prav vsak, ki dela na filmu, ima svojo vlogo. 

»Imajo veščine, ki so se jih učili tudi 20 let ali več. To je enako, kot če najameš koncertnega pianista, violinista … Ljudem plačuješ absurdne vsote denarja, ker imajo znanja in veščina, ki so na tržišču redke, a potrebne. Režiser mora to znanje spoštovati,« je jasen McTiernan

Film mora vzbuditi občutke in te ne pustiti ravnodušnega

»Ko greš iz dvorane, moraš biti poln emocij,« pojasnjuje režiser, ki je na začetku zelo preziral scenarij za zdaj že kultno klasiko Umri pokončno (1988).

Motilo ga je, da je bistvo filma terorizem, ki po njegovem mnenju ne sodi v film, saj ni zabaven.

»Ne boš najel varuške, da ti pazi otroke, medtem ko boš ti šel gledat film o terorizmu. Tega preprosto ne boš storil,« je odločen McTiernan, ki je teroriste želel zamenjati za roparje, ki bi naj bili bolj gledljivi in priljubljeni.

Prisluhnili smo tudi McTiernanovemu mnenju o samem poteku zgodbe akcijskega filma. Režiser je pojasnil, da je suspenz pomemben in da ne mara pavz znotraj dogajanja

»Cel film pripoveduješ zgodbo, gradiš napetost in trdo delaš, da dosežeš določene emocije. Zato potem ne smeš stvari upočasniti, saj s tem tempo ubiješ,« je odločen.

McTiernan je tudi letošnji predsednik žirije Hudega mačka

John McTiernan se je znašel tudi v vlogi predsednika žirije, ki bo med šestimi tekmovalnimi celovečerci izbrala letošnjega prejemnika hudega mačka. Kritičen pogled na tekmovalce bosta ob njem prispevala še Christoph Huber, kurator v Avstrijskem filmskem muzeju ter slovenski stripar Zoran Smiljanić.

Festival se bo McTiernanu poklonil tudi z odkritjem njegovega imena na Prleškem pločniku slavnih.

Starejše novice