Lanskoletna Animateka (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 28.11.2022 10:00
V Ljubljani se danes začenja 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka, letošnja rdeča nit je francoski animirani film. Festival bo trajal do nedelje, 4. decembra.

Festival Animateka se bo začel s posebno projekcijo v Kinodvoru, ki bo predstavila filmski program po izboru letošnje festivalske žirije.

Njegov osrednji program festivala predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program.

Pregled najboljših animacij iz vsega sveta bosta predstavila Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa bosta gledalce popeljala Panorama in Študentska panorama.

Tudi letos nadaljujejo s sekcijo Animirani dokumentarci in s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko - Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke.

Kaj je Animateka?

Animateka je mednarodni festival, ki se osredotoča na visokokakovostni avtorski animirani film.

Vsak december v treh tekmovalnih programih predstavlja vrhunsko produkcijo kratkih animiranih filmov iz srednje in vzhodne Evrope, najbolj izvirne evropske študentske filme in mednarodne filme za otroke in najstnike.

Poleg tega prinaša nacionalne premiere najnovejših celovečernih animiranih filmov.

Festival slovi tudi po bogatem spremljevalnem programu, kot so pogovori z avtorji, predavanja, okrogle mize, delavnice, razstave, koncerti in neformalna druženja.

Cilj Animateke je biti osrednja točka srečevanja strokovnjakov iz regije in sveta, ustvarjati sodelovanja in koprodukcije, hkrati pa pritegniti zanimanje lokalne javnosti za umetnost animiranega filma.

V letih obstoja je uspel Slovenijo uspešno vpisati na zemljevid animiranega filma.

Štirje slovenski filmi v glavnem programu

V glavnem tekmovalnem programu so letos zastopani štirje animirani filmi slovenskih avtorjev:

  • Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož,
  • xx Vasje Lebariča in Julija Zornika,
  • Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem
  • O denarju in sreči, srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija, katere režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr.

Fokus: francoska animacija

Letošnja festivalska rdeča nit pa je francoski animirani film.

V sodelovanju s festivalom v Annecyju, s šolo La Poudriere, z arhivom CNC (Centre national du cinéma et de l'image animée) in Slovensko kinoteko bo Animateka v več programih na ogled ponudila arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij ter prikazala najboljše študentske filme šole La Poudriere.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle - po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju.

V okviru fokusa na francoski animirani film pa bo predvajana francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 Divji planet Reneja Lalouxa.

»Fokus na francosko animacijo je ambiciozen načrt. Nekoliko spominja na organizacijo pomembne družinske večerje: nikogar ne smeš pozabiti, za isto mizo ne smeš posaditi ljudi, ki so se že kdaj sprli, poskrbeti moraš, da so vsi zadovoljni s svojim sedežem in se imajo lepo,« je v najavi letošnje rdeče niti festivala zapisala Clémence Bragard, neodvisna filmska kuratorica in selektorica festivala v Annecyju.

Njihov meni »à la carte« za pokušino ponuja drobne, a raznovrstne grižljaje del v razponu od pionirjev do sodobnih ustvarjalcev.

Ustvarjalci so v Franciji vedno našli deželo, ki je podpirala njihova prizadevanja v okviru javnih laboratorijev, rezidenc, produkcijskih studiev ali delavnic. Ti se večinoma financirajo iz stabilnega sistema javnih sredstev.
 
Francija po produkciji animiranega filma že več let ohranja tretje mesto na svetu.

Zasluga za to gre mnoštvu ljudi in podjetij, ki delujejo na tem področju ustvarjanja. Celotni razpon del, od celovečercev in televizijskih serij do kratkih filmov in naročenih projektov, prispeva k vplivu te države na mednarodni ravni.
 
V francoskih animiranih filmih, ki si jih bo mogoče ogledati na letošnji Animateki, bodo nekateri morda zaznali »francoski pridih«, še dodaja Clémence Bragard, to je likovni ali pripovedni slog, ki povezuje vse filme.

Spet drugi pa bodo našli nabor različnih glasov, pogledov, načinov pripovedovanja, ritmov in likovnih slogov, zaradi katerih je francoska animacija živahno ustvarjalno igrišče.

Animateka prek spleta, v živo pa se lahko nanjo zapeljete brezplačno

Za vse, ki bi v Animateki radi uživali od doma, bo del programa dostopen tudi z domačega kavča. Na voljo bodo vsi tekmovalni programi in program kratkih iz regije CEE Animation Talents 2022, ki so ga kurirali direktorji različnih evropskih festivalov.

Za udeležence v živo pa organizatorji tudi letos v sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom za gledalce Animateke zagotavljajo brezplačne avtobusne prevoze na Animateko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice