Foto: Nik Rovan
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 28.5.2021 07:01
Mestna občina Ljubljana je izbrala prejemnike Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj za vrhunske stvaritve na področju umetnosti.

Znani so prejemniki Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti.

Nagrado za življenjsko delo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, nagrade za dveletno ustvarjanje pa koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, intermedijska umetnica Maja Smrekar in gledališki režiser Žiga Divjak.

Slovesna podelitev nagrad bo 10. junija. 

Nagrajenci

Župančičeva nagrada za življenjsko delo v letu 2021 gre v roke arhitektki, scenografki in režiserki Meti Hočevar. 

Meta Hočevar je ena najvidnejših slovenskih gledaliških ustvarjalk zadnjih desetletij, saj se je podpisala pod več kot dvesto scenografij, kostumografij in režij ter za svoje delo prejela številna domača in tuja priznanja. 

Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje (2019-2021) bodo prejeli koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, intermedijska umetnica Maja Smrekar in gledališki režiser Žiga Divjak. 

Andreja Podrzavnik v sodobni plesni umetnosti predstavlja umetniško kakovost v plesnem in  koreografsko-avtorskem smislu, ki pomeni enega od vrhuncev sodobnega plesnega ustvarjanja pri nas v zadnjih 15 letih. 

Maja Smrekar v svoji ustvarjalni praksi že od leta 2006 raziskuje vplive tehnologije na človeka in okolje, poudarja status ženske in njenega telesa v postindustrijski družbi, odnos do narave pa postavlja onkraj kulture, v posthumanistični okvir. 

Žiga Divjak je prodoren režiser mlade generacije, ki je v slovenskem gledališču in družbi že pustil globok pečat. Ustvaril je zapovrstje predstav izjemne umetniške moči, ki v središče postavljajo spregledano, ga na novo kontekstualizirajo ali osvetlijo z druge strani.

Župančičeve nagrade

Župančičeve nagrade so najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane in s svojo izjemnostjo odmevajo tudi v širšem mednarodnem prostoru.

Nagrade podeljuje na podlagi Odloka o priznanjih Mestne občine Ljubljana, ki določa, da vsako leto podelijo štiri nagrade, ki jih prejmejo umetniki in umetnice, ki ustvarjajo v Ljubljani.

Mestna občina dodeli eno nagrado za življenjsko delo in tri za stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem dveletnem obdobju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice