Svoboda vodi ljudstvo, 2020, plakat za razstavo plakatov skupine Laibach na Ljubljanskem gradu. Otvoritev razstave je 1. julija.
Ustvarjeno dne
Sre, 1.7.2020 13:30
Glasbena skupina Laibach praznuje 40-letnico delovanja. In kot se za ta od nekdaj provokativen ter po svojih spektakelskih nastopih znan kolektiv spodobi, bodo tudi tokratno jubilejno priložnost pospremili s serijo odmevnih dogodkov.

Prvi se bo zgodil že danes in sicer se v Galeriji S na Ljubljanskem gradu odpira razstava njihovih plakatov »Svoboda vodi ljudstvo«. Obiskovalcem otvoritve Laibachi obljubljajo posebno presenečenje – koledar za leto 2021 za novo, postvirusno, očiščeno generacijo.

Vsi dogodki ob 40-letnici delovanja glasbene skupine Laibach

Poleg razstave plakatov na Ljubljanskem gradu se bo na tej isti lokaciji 11. septembra zgodil še koncert skupine. V galeriji P74 v Ljubljani bo septembra in oktobra na ogled obnovljena razstava Laibach Kunst 1980-1984. V Trbovljah, njihovem domačem mestu, pa skupina ob obletnici pripravlja kar tri dogodke: slavnostni koncert z gosti v Termoelektrarni Trbovlje »Powerstation Laibach«, razstavo »4 dekade« v Zasavskem muzeju in pa predstavitev projekta »One Band. One Vision.« v sodelovanju s sodelavci Komposter & Sašo Podgoršek.

Laibach Kunst

Laibache poznamo predvsem kot glasbeno skupino, a mojstri provokacije že vse od ustanovitve dalje ustvarjajo tudi likovna in vizualna dela, kot so plakati, slike, lesorezi, instalacije, videi, performansi in umetniški revialni projekti. Za ta dela se je uveljavilo poimenovanje Laibach Kunst.

V okviru Laibach Kunsta imajo posebno mesto plakati. Ti nikoli niso bili zgolj posredniki informacij o dogodku, temveč vedno tudi komentar družbenega dogajanja. Ravno zato so plakati skupine Laibach v Jugoslaviji veljali za ekscesne, treba jih je bilo umakniti, prireditve, ki so jih oglaševali, pa prepovedati. Še zlasti je nekdanje oblasti motil in begal črni križ, dolgo časa poglavitni simbol zasedbe. Tega je skupina spretno izrabila v času prepovedi imena. Tedaj so anonimni koncert v dvorani sirotišnice Malči Belič v Ljubljani oglaševali s plakatom, na katerem je bila zgolj podoba črnega križa. Čeprav na plakatu ni bilo imena, so vsi vedeli, za kaj gre.

Izbor plakatov za razstavo na Ljubljanskem gradu je pripravila kustosinja Lilijana Stepančič.

Razstava plakatov skupine Laibach "Svoboda nas vodi" bo na ogled od 1. julija do 1. novembra 2020.
Razstava plakatov skupine Laibach "Svoboda nas vodi" bo na ogled od 1. julija do 1. novembra 2020.

Zaradi novih ukrepov vlade, ki se nanašajo na omejitev zbiranja na javnih mestih, otvoritev, ki je bila napovedana za danes ob 19. uri, odpade. Razstava bo na ogled med 1. julijem in 1. novembrom v poletnih mesecih vsak dan med 10. in 20. uro v Galeriji "S".

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice