Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 13.11.2022 11:00
Preverite, ali je marmelada uporabna tudi v primeru, če se na njej naredi plesen.

Vsem se je že zgodilo, da smo odprli kozarec najljubše marmelade, potem pa nanj pozabili. Ko pa smo ga čez čas spet odprli, smo ugotovili, da se je na marmeladi naredila plesen.

Ali je marmelada še vedno varna za uživanje, če plesen odstranimo? Kako pa je z nekaterimi drugimi živili?

Moramo plesnivo marmelado res zavreči vso?

Včasih je veljalo, da lahko marmelado jemo naprej, če plesen predhodno odstranimo. Zdaj pa strokovnjaki opozarjajo, da je bolje, če marmelado, na kateri se je že naredila plesen, zavržemo.

Plesniv ni le tisti del, ki je prekrit s plesnijo, ampak tudi del, ki ga s prostim očesom ne moremo videti in kjer so korenine plesni.

Poleg tega se lahko med odstranjevanjem plesni iz marmelade v zrak dvignejo spore, pri čemer jih bomo vdihnili ali nehote prenesli na druga živila.

Kako preprečiti plesen na domači marmeladi?

Plesen se bo na marmeladi naredila prej ali slej, razen če jo dovolj hitro porabimo. Vendar pa lahko s pravilnim rokovanjem s kozarci in skladiščenjem zagotovimo daljšo obstojnost marmelade.

Preden jo prelijemo v kozarce, jih moramo temeljito umiti in sterilizirati. Kozarec naj bo dobro zaprt. Poleg tega moramo vsakič preveriti, da ob robu kozarca ni nobenih ostankov marmelade, ker bi se lahko začela razvijati plesen, ki bi nato prodrla tudi v notranjost.

Ko z žlico ali nožem zajemamo marmelado, moramo uporabiti čisti pribor. Prav tako pa ne smemo žlice, s katero zajemamo marmelado, lizati in je nato vračati v kozarec, saj bi v tem primeru lahko vanjo vnesli bakterije, ki vplivajo na razvoj plesni. Moramo jo hraniti v temnem, hladnem in suhem prostoru. Za daljšo obstojnost odprto marmelado hranimo v hladilniku.

Bolj problematična tista živila, ki vsebujejo veliko vlage

Živila, ki vsebujejo veliko vlage in ogljikovih hidratov ter so bolj mehka, bo plesen prej napadla kot živila, ki so manj vlažna in trda.

V plesni se tvorijo mikotoksini, ki so nevarni za zdravje, saj lahko povzročijo slabost, glavobol, težave z dihanjem, strupeni so za jetra in pljuča ter slabijo delovanje imunskega sistema.

Poleg marmelade bi tako morali zavreči tudi kruh, hrenovke, mlečne izdelke, mehko sadje in zelenjavo, na primer marelice in paradižnik, oreščke ter mehke sire.

Izjema so trdo sadje in zelenjava, na primer zelje ali paprika, ki jo še lahko rešimo, če se plesen ni preveč razmnožila oziroma če ni sluzasta.

Poleg že omenjenih so izjema tudi trdi siri. Ker so trdi in z malo vlage, se plesen ne more širiti v notranjost, zato lahko tak sir le obrežemo in pojemo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice