Pitnik na Pogačarjevem trgu.
Ustvarjeno dne
Čet, 2.7.2020 06:56
Ste se v Ljubljani že kdaj znašli v situaciji, ko ste žejni, v bližini pa ni delujoče trgovine ali obratujočega lokala, kjer bi si lahko vodo kupili, jo naročili ali si jo preprosto dotočili v flaško? Takrat so pravi odgovor ljubljanski pitniki!

V Ljubljani se nahaja 42 pitnikov, iz katerih si lahko žejni pohajkovalci ali kolesarji kadar koli natočimo stekleničko čiste pitne vode.

Pitniki obratujejo od aprila do oktobra. Spomladi pred pričetkom obratovanja JP Vodovod – kanalizacija preveri tehnično brezhibnost naprav in ustreznost vode. Med sezono pa pitnike redno obiskujejo in skrbijo, da ti in voda ostajajo brezhibni. Če ugotovijo, da je kateri od pitnikov poškodovan ali, da voda v njem ni več neoporečna, pitnik enostavno zaprejo.

Pitnik pri Križankah
Pitnik pri Križankah

In kje se skrivajo ljubljanski pitniki?

Prenesite si mobilno aplikacijo Tap Water Ljubljana in poiščite najbližji pitnik!

Aplikacija Tap Water Ljubljana
Aplikacija Tap Water Ljubljana

Pitniki so razporejeni po celotni Ljubljani, najlažje pa jih najdemo v centru mesta, kjer si od Pogačarjevega do Gornjega trga kar sledijo. Starši boste verjetno najbolj veseli pitnikov ob igriščih v Tivoliju in Navju, tekači, sprehajalci in kolesarji pa tistih ob Koseškem bajerju, na Cankarjevem vrhu, v Mostecu in ob Poti spomina in tovarištva.

Čisto za konec pa še namig: iskanje pitnikov po Ljubljani zna biti prav zanimiva zabava, sploh, ker so si pitniki med seboj različni (nekateri med njimi so prava mala kiparsko-umetniška dela).

Pitnik na Eipprovi ulici
Pitnik na Eipprovi ulici

Starejše novice