Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 11.10.2021 06:54
Po prenovi Poljanske ceste v prestolnici duhove burijo tamkajšnji semaforji. V čem je težava?

Mestna občina Ljubljana je po prenovi Poljanske ceste s strani občanov prejela kar nekaj pobud, naj zaradi varnosti vklopi semaforje na križišču ob Ambroževem trgu, ki nekaj časa niso delovali. 

Ko so semaforji pričeli delovati, pa so se številni pritožili, da to predvsem v jutranji prometni konici povzroča številne zastoje. 

Nekateri občani so predlagali, da bi morala zelena luč na semaforju iz smeri od Poljanske ulice goreti dlje, drugi izpostavili, da številni vozniki na tem križišču vozijo prehitro, ker želijo ujeti zeleno luč, zato so predlagali, naj občina na križiščih Poljanske ceste s Strossmayerjevo in Ulico Janeza Pavla II postavi ovire, ki bi vozila upočasnile.

Zakaj semaforjev niso vklopili takoj po prenovi?

Na ljubljanski občini so za Ljubljanainfo izpostavili: »Semafor na Ambroževem trgu smo postavili v okviru prenove Poljanske ceste. Najprej smo želeli ugotoviti, kako se razporejajo prometni tokovi na širšem območju, če semafor ne deluje, zato ga nismo takoj po namestitvi vklopili.«

V tem času so predvsem zaradi bližine šol, fakultete, dijaškega in študentskega doma ter s tem povezane varnosti pešcev, predvsem otrok, prejeli več pobud za vklop semaforjev.

Analiza pokazala, da so nedelujoči semaforji problematični za kolesarje in pešce

Na občini so izvedli enodnevno štetje prometa skozi ves dan s kamerami v vseh smereh v križišču, in sicer po štirih kategorijah motornega prometa (osebni avtomobili, avtobusi, lahka tovorna vozila, težka tovorna vozila) ter štetje pešcev in kolesarjev. Poleg tega so opravili tudi analizo videoposnetkov.

Ugotovili so, da je križišče brez delovanja semaforjev potencialno problematično za pešce in kolesarje z vidika varnosti (predvsem v obeh prometnih konicah prihaja do konfliktnih situacij med motornimi vozili, pešci, kolesarji in uporabniki novih skirojev, rolk …).

»Zaradi zagotavljanja njihove varnosti smo se odločili za aktivacijo semaforskih naprav. Te od ponedeljka do petka delujejo med 5.30 in 19.00. V nočnem času in med vikendom pa so naprave na utripu, saj v tem času ni šole in prometa je bistveno manj,« so izpostavili na ljubljanski občini.

Kako odgovarjajo na pritožbe o zastojih?

Na občini so za Ljubljanainfo povedali, da so po vklopu semaforjev prejeli tri pritožbe, da zaradi vklopljenih semaforjev na tem območju mesta prihaja do zastojev

Ob tem so izpostavili: »Čas trajanja zelene luči za prehod pešcev in kolesarjev pa je najkrajši možni in podaljševanje trajanja zelene luči za motorni promet ni mogoče.«

Dodali so še: »Res je, da z vidika vodenja avtomobilskega prometa semafor nekoliko poslabšuje prometne zamude, vendar menimo, da je močnejši argument glede prometne varnosti, ki se nanaša na zagotovitev varnega prečkanja pešcev in kolesarjev.«

Starejše novice