Ana Desetnica 2020 / Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 23.6.2022 20:00
Jubilejni 25. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2022 prihaja v Ljubljano!

Ana Desetnica je festival uličnega gledališča, ki podeljuje mednarodno nagrado odličnosti za najboljši projekt slovenskih in v Sloveniji živečih oziroma delujočih ustvarjalcev ali umetniških skupin na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti.

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2022 želi s podelitvijo nagrad spodbuditi produkcijo kvalitetnih uličnih predstav, ki so igralsko močne, inovativne in zahtevne do sebe ter do publike. Gre za predstave, ki znajo uporabiti ulico kot performativni prostor, in ki – glede na svojo specifiko – znajo in zmorejo vključiti tudi občinstvo. 

Na ta način želijo zagotoviti večjo prepoznavnost ustvarjalcev na področju sodobnih performativnih uličnih umetnosti v najširšem mednarodnem prostoru. Prizadevajo si tudi za večji ugled in referenčnost tega umetniškega področja.

Festival v 25 slovenskih mestih

Ana Desetnica se je rodila na Festivalu Lent in ostaja njegova zvesta spremljevalka. Festival uličnega gledališča je tako že od začetkov Festivala Lent samostojen programski segment in s tem najstarejši kontinuiran tovrstni program v državi. 

Kasneje je iz njega v Ljubljani zrasel festival Ana Desetnica - samostojen, a z mariborskim neločljivo povezan program, ki je še danes del Festivala Lent.

Ana Desetnica je vseslovenski festival, ki mu je svoja vrata odprlo že več kot 25 mest: Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Celje, Kranj, Kamnik, Piran, Novo mesto, Šoštanj, Črnomelj, Izola, Litija, Grosuplje, Cerkno, Brežice, Sežana, Ruše, Krško, Škofja Loka, Kočevje, Šmartno v Brdih, Ilirska Bistrica, Radovljica, Gornja Radgona in Logatec.

V letu 2022 se bosta desetničarski družini, kakor se radi imenujejo lokalni organizatorji festivala v posameznih mestih, pridružila Ptuj in Slovenj Gradec

Starejše novice