FOTO: Mestna občina Ljubljana
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 21.4.2021 12:47
Nadgrajuje se kolesarska infrastruktura in Bicikelj.

Mestna občina Ljubljana nenehno izvaja projekte in ukrepe za izboljšanje razmer za kolesarjenje. Te dni na več lokacijah postavljajo nova stojala za priklenitev koles, širijo mrežo postajališč Bicikelj, potekajo pa tudi številne ureditve kolesarske infrastrukture.

160 novih stojal za kolesa

Nedavno so nova stojala za kolesa postavili na Salendrovi ulici, kjer stoji osem stojal, na Novem trgu imamo štiri nova stojala, v pasaži ob Slovenski cesti pet, na Gallusovem nabrežju imamo na treh lokacijah skupaj 12 stojal in na Cankarjevi cesti osem.

FOTO: Mestna občina Ljubljana

Skupno nameravajo letos namestiti 160 kolesarskih stojal na različnih lokacijah, poleg naštetih še na Trgu republike, Kongresnem trgu in dodatna na Novem trgu, na Gosposki in Čopovi ulici, dodatna na Slovenski in Cankarjevi cesti ter ob Moderni galeriji.

FOTO: Mestna občina Ljubljana

Nova mesta za parkiranje koles so določena na mestih, kjer so zaznali povečano potrebo po dodatnih ali novih stojalih.

Prav tako bodo nekaj obstoječih stojal zamenjali s tipskimi stojali iz Kataloga cestne opreme in uličnega pohištva za urejanje javnega prostora Mestne občine Ljubljana, da bodo poenotena, s tem pa tudi videz mesta.

FOTO: Mestna občina Ljubljana

Širijo mrežo postajališč Bicikelj

Načrtujejo oziroma izvajajo tudi naslednji sklop širitve mreže postajališč sistema Bicikelj, s čimer bodo dopolnili obstoječih 72 postajališč in 720 koles. 

V kratkem bodo nova postajališča postavili na Prušnikovi ulici, pri križišču s Cesto Andreja Bitenca, pri Tehnološkem parku, na Vojkovi cesti blizu Gasilske brigade Ljubljana in na Kajuhovi pri križišču s Povšetovo ulico. Sledijo še postajališča na Poti Rdečega križa pri novi stanovanjski soseski Brdo, na Roški cesti pri križišču s Streliško cesto in pri strelišču v Rudniku. Načrtovani sta tudi vsaj dve lokaciji ob Dolenjski cesti, na katerih bodo postajališče Bicikelj postavili ob prenovi ceste, ki je trenutno v fazi projektiranja. 

Dodatno nameravajo postaviti še nekaj postajališč, katerih lokacije bodo uskladili naknadno. Del novih postajališč bodo uredili v okviru javno-zasebnega partnerstva s podjetjem Europlakat, nekatera pa bodo postavljena v sodelovanju z več drugimi podjetji.

Prenavljajo kolesarsko infrastrukturo

Poleg tega potekajo tudi številne prenove cestne infrastrukture, v okviru katerih med drugim urejajo varnejše in prijetnejše površine za pešce in kolesarje. Na Mestni občini Ljubljana izpostavljajo predvsem prenove Tržaške in Dunajske ceste, ulice Bežigrad, Kajuhove ulice in Industrijske ceste.

»Vsi ti ukrepi in aktivnosti dokazujejo, da je Ljubljana kolesarjem prijazno mesto,« povedo iz Mestne občine Ljubljana.

Starejše novice