Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 6.5.2022 10:58
Psi se lahko v Ljubljani igrajo v šestih pasjih parkih. Bomo kmalu dobili še enega?

Na območju ljubljanske mestne občine je registriranih približno 25.000 psov, torej lahko ocenimo, da ima psa vsako peto gospodinjstvo.

Prvi pasji park smo v Ljubljani dobili leta 2010, in sicer v Severnem parku ob Vilharjevi ulici, v naslednjih letih pa še v Štepanjskem naselju, Kosezah, Šmartinskem parku in ob Beblerjevem trgu. Leta 2019 je občina šesti park uredila v novem družinskem parku Muste.

Meščani pa si želijo, da bi bil park, namenjen psom, tudi v osrednjem mestnem parku Tivoli

V okviru pobud meščanov je eden od njih ostro zapisal:

»Ne glede na večje število pobud v Tivoliju ali centru Ljubljane še vedno ne obstaja uporaben park za pse. Splošen odgovor, kako ni predvidenih površin, je neumnost, ker se v mestni upravi vsi hvalijo s količino zelenih površin in bi morali najti nekaj brez težav.«

Bi morali biti pasji parki večji?

Dodal je, da bi morali biti parki z pse primerno veliki, saj psi za gibanje potrebujejo dovolj prostora, ob tem pa navedel, da bi se bilo treba zgledovati po velikosti parkov v tujini. Zapisal je še, da tisoč kvadratnih metrov ni primerna površina parka za pse.

Občina načrtuje postavitev pasjega parka v Tivoliju

Z ljubljanske mestne občine so na pobudo odgovorili. Zapisali so:

»Postavitev pasjega parka v parku Tivoli imamo v planu, vendar se z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave odločamo o primerni lokaciji, saj je park naravni spomenik.«

Starejše novice