Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 28.10.2021 07:22
V času krompirjevih počitnic v prestolnici potekajo arhitekturne delavnice za otroke. Še jih lahko ujamete!

Delavnice Igriva arhitektura so brezplačne, potekajo pa od sobote, 25. oktobra, do sobote, 30. oktobra. Kje? V Centru arhitekture Slovenija na Rimski cesti 2. Namenjene so otrokom od 5. do 12. leta starosti. Nekaj jih je že mimo, nekatere pa bodo otroke razveselile v prihodnjih dneh!

Grafiti, ulična umetnost

Kdaj? V četrtek, 28. oktobra, od 10. do 12. ure.
Delavnico bo vodila arhitektka Tina Gradišer.
Naučili se bomo pojma »ulična umetnost«, pokukali za vogal in v živo videli, kaj so to grafiti. Izvedeli bomo, kdaj so se prvič začeli pojavljati in kako so sčasoma iz preganjane in ilegalne umetnosti postali del sodobne umetniške scene in pomemben del sodobnega mesta. Sami bomo sestavili pestro mestno ulico, ki jo bomo popestrili z grafiti, je zapisano na spletni strani ljubljanske mestne občine.

Raziskujmo prostor v koži invalida

Kdaj? V petek, 29. oktobra, od 16. do 18. ure.
Delavnico bo vodila arhitektka Marina Lovrić.
Otroci, še posebej otroci invalidi, so ena izmed ranljivejših skupin v prometu. Na delavnici se bomo seznanjali s pojmom invalidnosti, razmišljali, s kakšnimi težavami se soočajo invalidi in kako jih premagujejo. Skupaj z otroki se bomo sprehodili po mestu in se za en dan postavili v vlogo invalida.

Tudi skozi izkušnjo slepote bomo zaznavali svet teme ter orientacije v prostoru. Na invalidskem vozičku bomo doživeli, kako se najmanjši robnik zdi kot najvišja planina, ko ga je treba prevoziti z vozičkom. Na poti se bomo pogovorili o dostopnosti poti za različne vrste invalidnosti. Na koncu delavnice bomo izdelali zemljevid varne poti.

Stvari, ki nam jih šepetajo hiše

Kdaj? V soboto, 30. oktobra, od 10. do 12. ure.
Delavnico bo vodil arhitekt Miha Gašperin.
V pravljicah se pogosto srečujemo z zelo fascinantno arhitekturo pomenov. Običajno gre za sporočila, ki se izražajo preko prostorskih elementov. Hišica iz medenjakov, čokolade in marcipana v pravljici Janko in Metka, nosi sporočilo, da kar izgleda mamljivo na zunaj, še ne pomeni, da je dobro tudi v svojem bistvu.

Piskerček Mojce Pokraculje, kamor se živali zatečejo pred neurjem, nosi sporočilo, da je od velikosti in udobja, bolj pomembno skromno zavetje v dobri družbi. Na delavnici se bomo srečevali z jezikom, ki ga govorijo prostorske strukture. Iz gline bomo izdelovali bivališča, ki bodo nosilci določenih pomenov. Na ta način bomo spoznavali korelacijo prostora z njegovim pomenom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice