Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 31.5.2021 13:50
Cepljenje otrok proti covidu-19 bo kmalu mogoče tudi pri nas.

Posvetovalna skupina za cepljenje bo ta teden izdala stališče glede cepljenja otrok od 12. leta proti covidu-19, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja skupine Bojana Beović

Cepivo je odobreno in po njenem mnenju ni razloga, da se ne bi uporabljalo. Cepljenje bodo predvidoma posebej priporočili kronično bolnim otrokom.

Po pozitivnem mnenju Evropske agencije za zdravila za cepljenje s cepivom Pfizer/BioNTech se bodo otroci, posebej kronično bolni, lahko cepili tudi pri nas. 

Cepljenje otrok je smiselno, saj so tudi pri otrocih možni težji poteki, pojavlja se sistemsko vnetno obolenje, ki sledi okužbi s covidom-19, kar je pri odraslih izjemo redko, pravi.

Hkrati je cepljenje otrok pomembno tudi za omejitev epidemije oziroma ustvarjanje kolektivne imunosti, je dejala Beovićeva.

Otroke bi se po mnenju Beovićeve že dalo prijaviti na cepljenje preko portala eZvem, saj ti spadajo v splošno populacijo, kjer ni prioritet za cepljenje po strategiji o cepljenju proti covidu-19.

Na podlagi stališč posvetovalne skupine in nato priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede cepljenja otrok bo cepljenje otrok tako kmalu mogoče tudi pri nas.

V prvi vrsti ga bodo priporočili posebej ranljivim skupinam otrok, kot so kronično bolni otroci, ki imajo bolezni, ki bi lahko povzročile težji potek bolezni covida-19.

Odločitev, kdaj in s koliko odmerki se cepiti, stvar posameznika

Beovićeva se je dotaknila tudi cepljenja prebolevnikov. Kot je dejala, so priporočali cepljenje z enim odmerkom cepiva po šestih do osmih mesecih po preboleli bolezni, ko zaščita pojenja. Kljub temu imajo ljudje trenutno možnost, da se cepijo tudi prej kot pol leta po preboleli bolezni in tudi z dvema odmerkoma cepiva.

Odločitev, kdaj in s koliko odmerki se cepiti, pa je po njenih besedah stvar posameznika. Cepljenje prebolevnikov tudi z dvema odmerkoma dopuščajo, ker nekatere države za potovanje zahtevajo oba odmerka cepiva, kontraindikacij, ki bi kazale na škodljive posledice takšne odločitve, pa ni.

Ni pa drugi odmerek nujen za ohranjanje zdravja oziroma zaščito pred boleznijo, je pojasnila.

Spregovorila je tudi o podatkih iz Nemčije, kjer so raziskovalci ugotovili podrobnejše razloge za nastanek izjemno redkih hudih neželenih učinkov po cepljenju s cepivi AstraZenece in Janssna.

To je po njenih besedah pozitivno, saj se bo cepivo zaradi tega lahko izboljšalo. Kot je dejala, je britanska raziskava, ki je primerjala reakcije po cepljenju pokazala, da je reakcij najmanj po drugem odmerku cepljenja s cepivom AstraZenece.

V zadnjem času so cepilni centri začeli vabiti osebe, cepljene s prvo dozo cepiva AstraZenece, na cepljenje z drugim odmerkom, in to tudi prej kot po priporočenih devet do 12 tednih od prve doze.

Beovićeva odločitev o tem, kdaj prejeti drugo dozo cepiva AstraZenece, prav tako prepušča posameznikom, tudi ko gre za maturante, ki jih v zadnjem času prav tako vabijo na cepljenje z drugim odmerkom cepiva.

V Sloveniji le posamezni primeri indijske različice

Glede prisotnosti indijske različice virusa pri nas je Beovićeva dejala, da so bili v Sloveniji doslej zaznani le posamezni primeri te različice. Po njenem prepričanju bo trajalo kar nekaj tednov, da bi se ta različica razširila po državi. Če bi se ugotovilo, da je bolj kužna, bo potrebno zagotoviti višjo precepljenost, je opomnila.

Poleti oziroma jeseni bo normalno življenje brez ukrepov možno samo v primeru, če bo cepljen takšen delež prebivalstva, da bo prišlo do tako imenovane kolektivne imunosti, je še opozorila. Pri wuhanski različici kolektivno imunost zagotavlja precepljenost 66 odstotkov prebivalstva, medtem ko mora biti pri bolj kužnih različicah ta delež višji, je pojasnila.

Države, ki bodo uspele cepiti večji delež prebivalstva, bodo po prepričanju Beovićeve tudi gospodarsko uspešnejše.

»Delež precepljenosti ni odvisen od države, ampak od zdravstvene prosvetljenosti prebivalstva, ki razume, da se je treba cepiti,« je dejala. Če bo precepljenost nižja od potrebne za kolektivno imunost, bo treba ukrepe ohranjati.

Opozorila je, da je v Sloveniji še prisotna obsežna epidemija in imamo glede na število prebivalcev precej več primerov okužb kot na primer Avstrija in Italija. Zato bodo tudi ukrepi pri nas morali veljati še kar nekaj časa.

Večina dejavnosti po besedah Beovićeve lahko deluje, a se moramo dosledno držati pravila, da se zbiramo samo, če nismo kužni, torej smo sveže testirani oziroma zaščiteni po preboleli bolezni ali s cepljenjem. S tem bi lahko ohranili nizko število okužb in ne bi bili potrebni administrativni ukrepi prepovedi posameznih dejavnosti.

Tagi

Starejše novice