Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Sre, 6.1.2021 11:29
Potem, ko je zaradi pojava ptičje gripe v bližini Koseškega bajerja sredi decembra to območje začasno zaprli, je zdaj večji del znova odprt. Zaprto ostaja le obrežje med Marjekovo in Kmečko potjo.

Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani je 31. decembra 2020 na območju Koseškega bajerja ponovil vzorčenje tal. Virusno RNA so potrdili v vzorcu, odvzetem na bregu, kjer so tudi pri prvem vzorčenju potrdili prisotnost omenjenega virusa, prav tako so na tem delu brega potrdili virusno RNA v vzorcih brisov iztrebkov labodov in rac.

Virus je torej na lokaciji še prisoten, predvsem na delu med Marjekovo in Kmečko potjo, kjer so se labodi in druge vodne ptice največ zadrževali. Zato bo do 13. januarja 2021 ta del ostal zaprt za obiskovalce, saj je tveganje za prenos virusa z obutvijo ali prek domačih živali, na primer psov, še vedno visoko.

Ne vznemirjajmo in ne hranimo ptic

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, naj se ljudje v času pojava aviarne influence izogibajo območij, na katerih se zadržujejo prostoživeče vodne ptice. Prav tako je pomembno, da ptic ne vznemirjamo, da ne bi po nepotrebnem zapuščale svoje lokacije in tako prenašale virusa (predvsem na gospodarstva s perutnino ali druge ptice v ujetništvu).
Prenos virusa omejimo tudi tako, da ptic ne hranimo – takrat se namreč zbližujejo in je verjetnost prenašanja virusa večja – in da na območje ne vodimo hišnih ljubljenčkov.

Starejše novice