Foto: Facebook profil Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 23.5.2022 16:00
Oddelek za intenzivno nego in terapijo novorojencev Kliničnega centra Ljubljane je v okviru dobrodelnega projekta Hobotnica MiniMaks dobil komplet oblačil za mamice in otroke.

V sklopu dobrodelnega projekta Hobotnica MiniMaks, katerega pobudnica je Mihela Vajda Ščap, so na oddelku za intenzivno nego in terapijo novorojencev v ljubljanski porodnišnici predali prvi set tridesetih kompletov za mamice in nedonošenčke. 

Prezgodnji porod je za vsako mamico izjemno ranljivo in čustveno obdobje, kar je v lanskem letu izkusila tudi Mihela Vajda Ščap iz Lendave. S svojim prezgodaj rojenim sinčkom Maksom je v ljubljanski porodnišnici preživela kar tri mesece. 

»V času bivanja nedonošenčkov in mamic v ljubljanski porodnišnici za otroke skrbi izjemno osebje, mamice pa razveselijo z majhnimi pozornostmi za otroke. Izhajajoč iz lastne izkušnje je Mihela dobila idejo o darilu za mamice in nedonošenčke, ki bivajo v porodnišnici: obdariti jih z unikatnimi kompleti tunike za mamico in pajaca za otroka, ki s prepoznavno kvačkano hobotnico ponazarja vez med mamo in otrokom,« so v sporočilu za javnost zapisali iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. 

Foto: Facebook profil Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

Zbrali več kot 5.500 evrov

»Vemo, da se na tem oddelku ljubljanske porodnišnice odvijajo veliki projekti, s katerimi rešujejo življenja, izboljšujejo možnosti zdravljenja in poskrbijo za udobje bivanja novorojenčkov in mamic. Naš projekt je v primerjavi s temi pomembnimi projekti res 'mini' a hkrati 'maksi', saj je delan z velikim srcem,« je ob predaji kompletov povedala Mihela Vajda Ščap, idejna vodja projekta Hobotnica MiniMaks.

Stroški za izdelavo kompletov so v celoti pokriti z donacijami, ki se za projekt Hobotnica MiniMaks zbirajo pod okriljem Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Za izvedbo projekta Hobotnica MiniMaks je bilo zbranih nekaj več kot 5.500 evrov. 

Foto: Facebook profil Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

Unikatne tunike za mamice in pajace za otroke oblikovala slikarka in umetnica

»Ob pričetku projekta smo si zastavili cilj, da zberemo dovolj sredstev za vsaj 30 kompletov, kot je naenkrat največ nedonošenčkov na enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev v ljubljanski porodnišnici. Vesela sem, da smo ta cilj presegli in bomo tako lahko s kompleti MiniMaks obdarili več mamic in nedonošenčkov,« je komentirala Mihela. 

Unikatne tunike za mamice in pajace za otroke je oblikovala slikarka in umetnica Cvetka Hojnik. Pri oblikovanju je upoštevala, da je kroj tunik prilagojen mamicam in njihovi udobnosti, pajace pa oblikovala tako, da 'rastejo' z otrokom nekaj mesecev. 

Cvetka je skupaj z Majdo Kuzmič ročno izdelala tudi aplikacije s kvačkanimi hobotnicami, ki so jih nakvačkale Magdalena Lovrak in prostovoljke Projekta Hobotnica. Ročno in slovensko izdelavo tunik in pajacev je s šivanjem zaokrožila Metka Fartelj (NMAJ Atelier).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice