Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Sre, 26.10.2022 09:23
V Ljubljani že četrto leto zapored izbirajo drevo leta. Zmagovalno drevo bo nato vse do naslednjega izbora simbolično predstavljalo vsa ostala drevesa v mestu.

Letos je Mestna občina Ljubljana prejela kar triintrideset predlogov za drevo leta. Med vsemi prejetimi predlogi je strokovna komisija izbrala sedem finalistov, končno odločitev pa znova prepuščajo vsem svojim meščankam in meščanom.

Ti lahko za svojega favorita glasujejo vse do ponedeljka, 21. novembra 2022

Zmagovalno drevo, torej tisto, ki bo prejelo največ glasov, bodo za drevo leta razglasili 28. novembra, na isti dan, ko se tudi obeležuje prizadevanja ljudi, ki skrbijo za drevesa v mestih.

Osnovni namen akcije drevo leta je ozaveščanje o izjemnem pomenu dreves za naše mesto.

Z akcijo si v Mestni občini Ljubljana želijo spodbuditi opazovanje dreves in zavedanje meščank in meščanov o njihovem pomenu za kakovost življenja v mestu. 

V prestolnici lansko leto več tisoč novih dreves

V Mestni občini Ljubljana se zavedajo, da so mestno drevje in gozdovi vitalna sestavina zdravega in trajnostnega mesta, v katerem je prijetno živeti. 

Ker so drevesa pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi, si prizadevajo za ohranitev prav vsakega drevesa v mestu

V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah v Ljubljani zasadijo od tristo do šeststo dreves vsako leto. Številna drevesa še dodatno zasadijo v sklopu raznoraznih prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin.

V letu 2021 so v prestolnici zasadili več kot tisoč dreves, letos pa so v spomladanskem času v okviru akcije Za lepšo Ljubljano zasadili kar okrog 300 novih dreves.

Iz Mestne občine Ljubljana sporočajo, da si prizadevajo za ohranitev prav vsakega drevesa v mestu, nenehno pa tudi zasajujejo tudi nova.

Letošnja izbira drevesa

Letos se je med predlogi za drevo leta ponovno pojavilo več krilatih oreškarjev, ki naj bi bili zaradi svoje mogočne oblike in velikosti še posebaj privlačni in opazni, vendar se je komisija letos odločila dati priložnost še drugim vrstam in je prednost namenila kandidatom na javno dostopnih mestih iz urbanega okolja oziroma naselij.

Med drevesne vrste, ki so si letos prislužile priložnost, spadajo: jagned, črni topol, navadni gaber, češnja, perzijska bukev, lipa, japonski javor in topol.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice