Foto: Mateja Jordović Potočnik
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Ned, 21.11.2021 13:55
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski osrednji tržnici je skrit kulinarični biser, ki bo navdušil vaše brbončice. Lokal Norma 23, kjer zadiši predvsem po palačinkah, ponuja sofisticirano izkušnjo, ki vas bo za trenutek ponesla v drug svet.

Sprehod čez osrednjo ljubljansko tržnico ni več, kar je nekoč bil. Prostor, kamor so včasih meščani ob sobotah zahajali po svežo zelenjavo, danes povezujemo tudi s kulinaričnimi dobrotami, ki jih tam ustvarja pester nabor ponudnikov.  

Med ponudniki najdemo lokal Norma 23, ljubek prostor, ustvarjen po vzoru lokalov, kakršne najdemo v Franciji, »kjer strežejo francoske slane in sladke palačinke, tako imenovane galette in crepes, različne quiche in kjer se pijeta cider in šampanjec,« za Ljubljanainfo pove lastnica lokala Mateja Todić Curk.

Ponujajo pester nabor prigrizkov in sladic, ki si jih lahko privoščite za zajtrk, kosilo ali večerjo. Na vprašanje, kaj bi v pestri ponudbi izpostavila, pa Todić-Curkova odgovarja: »Definitivno palačinke. Lokal je crêperie, poznan po galletes in crepes.«

Foto: Mateja Jordović Potočnik

Razloži, da Francozi slani palačinki rečejo galetta, sladki pa crêpe. Ob tem pojasni, da je v Franciji nekaj povsem običajnega, da se galette je skozi ves dan, slovenske navade pa so nekoliko drugačne, zato so ponudbo prilagodili. 

»Šli smo v nekakšno modernizacijo crêperie lokala, recepture smo nadgradili in ponudbo razširili« se smeji lastnica.

Z ostalo ponudbo se torej prilagajajo ljubljanskemu trgu. Tako si lahko v Norma 23 za zajtrk ali brunch med drugim privoščite tudi omlete, granole in najbolj trendi jajčka Benedict ta hip v Ljubljani, postrežena na brezglutenskih ajdovih oblačkih, za kosilo in večerjo pa tudi različne quiche - francoske slane pite v navadni in brezglutenski izvedbi, različne solate, dnevno juho in enolončnico, ter klasično francosko čebulno juho in Boeuf bourguignon.

Ker je bila predhodno na tej lokaciji strežena Torta Ljubljana, so to sladico pustili na meniju.

Foto: Mateja Jordović Potočnik

Palačinka, tanka kot papir

Francoska palačinka je nekaj povsem drugega, kar pod imenom palačinka poznamo Slovenci.

»V večini lokalov pri nas, kjer ponujajo palačinke, so te običajno zavite in z veliko nadeva. Francoska palačinka pa je čisto tanka. Kot papir. Mehka, maslena. S sofisticiranimi prelivi, ki jih v Norma 23 sami pripravljajo. Ravno v tej enostavnosti okus, ta finost pride do izraza,« z iskrico v očeh poudari Todić-Curkova. 

Doda, da se francoskim palačinkam poda jabolčnik (cider), a da Slovenci, vsaj sodeč po tem, kaj gostje pri njih najpogosteje naročajo, ob palačinkah raje posežejo po vinu ali šampanjcu. 

Gostje v Normi 23 največkrat naročijo galetto z lososom in julliene zelenjavo, po mnenju lastnice je to trenutno v trendu. Zelo radi pa naročajo tudi vegansko galetto z ratatujem ter paradižnikovim in čebulnim konfitom, s piščancem in maslenimi gobicami ter s kozjim sirom in slanino. 

Foto: Mateja Jordović Potočnik

Umetnosti ustvarjanja palačink so se naučili od kuharskega mojstra

Lokal, iz katerega se vedno sliši nežna francoska glasba, sta lastnika, Todić-Curkova in njen mož, zasnovala v sodelovanju s prijateljem, francoskim kuharskim mojstrom Mickaëlom Alixom, ki je med drugim kuhal tudi v prestižnem hotelu Ritz v Parizu.

Alix je svoje znanje o mojstrski pripravi palačink prenesel na ekipo v lokalu Norma 23.

Palačinke, ki jih ponujajo, so okusne, a hkrati lahkotne in zdrave. Galette so narejene iz vode in stoodstotne ajdove moke, tradicionalno mlete v mlinu na kamen. Torej so brezglutenske in primerne tudi za vegane.

A brez skrbi, tudi sladke palačinke, crêpes, ki so tradicionalno sicer izdelane iz pšenične moke, mleka in jajc, vam po želji v kuhinji lahko pripravijo tudi iz ajdove moke.

Izbirate lahko med številnimi nadevi, tako za slane kot sladke palačinke.

Posebno ime za poseben lokal

Morda ste se do zdaj že vprašali, kaj ime lokala pomeni. »Ime simbolizira popolnost, kjer smo vsi srečni in veseli, kjer je vzdušje dobro. Norma pomeni blagostanje.

Želimo si, da bi ljudje, ki pridejo sem, to začutili,« izpostavi Todić-Curkova in doda, da je ime izbrala sama, saj se tudi nasploh v življenju ravna po principu numerologije, astrologije in feng shuija.

Kako ustvariti najokusnejše palačinke?

Na vprašanje o tem, ali nam lahko izda kakšen trik, kako ustvariti najokusnejše palačinke, Todić-Curkova odgovori: »Sladke palačinke morajo biti zagotovo ustvarjene iz dobrih jajc, najmanj iz pašne, če ne ekološke reje. Pa iz svežega polnomastnega mleka, ne pasteriziranega.«

Zaupa nam še, da Francozi palačinke delajo po čisto posebnem postopku. »Slane francoske palačinke vsebujejo samo ajdovo moko, sol in vodo. Masa mora ‘počivati’ najmanj šest ur.

Jedi iz ajde so običajno precej trde, te palačinke pa so izjemno mehke. Maso je treba mešati ročno, z občutkom. Potrebne je veliko ljubezni, kot pri vsaki stvari,« sklene z nasmehom na obrazu.

Starejše novice