Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Čet, 8.7.2021 06:59
Mestna občina Ljubljana bo na številnih ljubljanskih ulicah postavila protiteroristične stebre. Dela so že v polnem teku, trenutno pa se srebri postavljajo na Vodnikovem trgu pri prehodu Ciril-Metodov trg.

Mestna občina Ljubljana postavlja na Vodnikovem trgu pri prehodu Ciril-Metodov trg protiteroristične stebre.

Gre za okrepljene avtomatske potopne stebričke in stebričke »Stara Ljubljana«, ki so na pogled enaki neokrepljenim stebričkom, vendar so zasnovani tako, da ob naletu zaustavijo ali bistveno upočasnijo vozilo.

Dela bodo na Vodnikovem trgu predvidoma potekala do konca naslednjega tedna, nato pa se nadaljevala na Bregu in Trgu francoske revolucije. Protiteroristični stebri so že postavljeni na Miklošičevi ulici pri hotelu Union. 

Načrt dela

V okviru projekta Pericles so identificirali vstopne točke v območje za pešce, za katere menijo, da obstaja potencialna možnost naleta z vozili. Tam bo nameščena okrepljena urbana oprema.  

Avtomatski potopni stebrički, ki jih bodo namestili, bodo vzdržali nalet vozil s težo 7,2 – 7,5 tone pri hitrosti 48 kilometrov na uro. 

Oprema bo nova in bo nadomestila obstoječe stebričke in betonske konfine.  

Ljubljana je varno mesto 

Mestna občina Ljubljana te stebričke ne namešča, ker bi slutila teroristično nevarnost za Ljubljano. Ljubljana je namreč na svetovnem zemljevidu prepoznana kot eno najvarnejših mest. 

»Ker veliko pozornost namenjamo varnosti, smo večkratni prejemniki slovenske velike nagrade varnosti v kategoriji najbolj varno mesto. A raje kot da bi podajali varnostna zagotovila, govorimo o varnostnih tveganjih, ki so za Ljubljano sicer dokaj ugodna,« povedo. 

Prav tako je možnost napada z vozili v središču mesta realno majhna, k čemur pripomore tudi premišljena prostorska ureditev z obsežnim, povezanim območjem za pešce in počasnim prometom na obrobju tega območja. 
 

Starejše novice