Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 25.1.2022 06:27
Na med Ljubljančani priljubljeni rekreacijski destinaciji je v mrzlih dneh opaziti številne, ki na zamrznjenem jezeru drsajo in igrajo hokej. Pa je to sploh dovoljeno?

V mrzlih zimskih dneh je mogoče opaziti številne Ljubljančane, ki na prostem uživajo v številnih zimskih aktivnostih.

V prestolnici so letošnjo zimo postavili več drsališč kot prejšnja leta, med drugim lahko drsate na strehi nakupovalnega središča, nesojene božično-novoletne stojnice na Pogačarjevem trgu pa je v januarju nadomestila ledena ploskev.

Številni pa drsalke raje obujejo v naravi in drsajo na poledenelih jezerih. Ena od takšnih priljubljenih točk je Koseški bajer.

Je drsanje na Koseškem bajerju sploh dovoljeno?

Koseški bajer je varovan z odlokom o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

V skladu z določbami je na vodnih površinah Koseškega bajerja prepovedano kopanje, potapljanje, jadranje in izvajanje drugih rekreacijskih dejavnosti na stoječih vodah, dovoljeno je le spuščanje oziroma plovba modelov plovil.

»Nadzor izvajajo nadzorniki Službe Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v sodelovanju s policijo. Odlok sam ne določa sankcij za takšna ravnanja, zato se posamezne sume kršitev obravnava skladno z Zakonom o ohranjanju narave,« so za Ljubljanainfo pojasnili ljubljanski policisti.

Na tem mestu so v preteklosti reševali več oseb

Policisti izpostavljajo, da so hoja, drsanje in druge aktivnosti na ledu nevarne in jih odsvetujejo. 

Debelile ledu ne merijo, ob tem pa poudarjajo, da so lahko posledice, če se led udre, lahko tudi usodne

Ljubljanski policisti so v preteklosti že obravnavali več primerov, ko se je na Koseškem bajerju udrl led. Letos takšnega primera sicer še niso obravnavali.

Če se za hojo ali aktivnosti odločimo, pa policisti svetujejo upoštevanje priporočil Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, torej:

  • Na led nikoli ne gremo sami.
  • Pred aktivnostjo preverimo vremenske podatke, da na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, pregledamo razpoke in poslušamo poke.
  • Na led gremo le dobro pripravljeni in opremljeni. 
  • Seznanimo se z ukrepi v primeru nesreče.

Starejše novice