Foto: Branka Keser
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Ned, 1.5.2022 13:30
Prvi maj velja za naš največji delavski praznik. Tradicija sega že dobrih sto let v zgodovino: Ljubljančanke in Ljubljančani ga letos praznujejo na Rožniku že 128. leto zapored.

Današnji praznik dela lahko po več kot dveh letih ponovno praznujemo v skladu z dolgoletno dediščino prvomajskih praznovanj. Letos so se vrnili značilni rdeči nageljni in rdeče zastave kot simbol delavstva, mlaji, prvomajske budnice in proslave. 

Tradicionalna proslava se je pričela danes ob 10.30 uri. Moderatorka je Lara Jankovič, slavnostni govornik pa je župan mesta Ljubljane, Zoran Janković. V svojem uvodnem nagovoru je župan napovedal konec epidemije in vlade, ki je našo državo vodila zadnji dve leti, ter pozdravil novo vlado, za katero verjame, da bo delala bolje.

Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser

Župan je prisotnim dejal: »Decembra je komisija izbrala Ljubljano za najboljšo med vsemi 20 zmagovalci, ki so bili izvoljeni za zeleno prestolnico Evrope. Smo najboljši med tistimi, ki skrbijo za planet, za svoje okolje in za svoje ljudi. Februarja smo bili proglašeni za najboljšo destinacijo v Evropi.«

Zgodovina praznika

Praznik dela je nastal kot spomin na krvave izgrede v ameriškem Chicagu maja 1886. Gre za mednarodni praznik, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav na svetu, izjema so Združene države Amerike. Demonstracije v Chicagu leta 1886 so potekale tri dni, protestniki pa so se zavzemali za več delavskih pravic, predvsem za osem urni delavnik

Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser

Želeli so, da bi ta predpis stopil v veljavo 1. maja tistega leta. Tri dni kasneje so se delavci zbrali na mestnem trgu in mirnemu sprevodu je sledila eksplozija bombe, ki je ubila osem policistov. Policija je na množico začela streljati in tako ranila več deset ljudi. Umrlo je 13 protestnikov in sedem policistov. 

Nazadnje so dosegli uzakonitev osem urnega delavnika in v delavskih krogih se je prvi maj označil za praznik dela. Na ta dan so obveljali različni rituali, kamor sodi tradicionalno kurjenje kresov v spomin na dogodke leta 1886. Danes 1. maj še vedno obeležujemo z velikimi zborovanji, nagovori in praznovanji, kjer kres, hrana in pijača ne manjkata. 

Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser
Foto: Branka Keser

Starejše novice