Vir: Facebook profil Ljubljanska kolesarska mreža
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 10.6.2022 14:00
Ljubljana je v teh dneh dobila prvo kolesarsko cesto. Kaj to pravzaprav pomeni?

Slab teden pred velikim kolesarskim dogodkom Velo-city, ki bo v prestolnici v sredo, 15. junija, je Ljubljana dobila prvo kolesarsko cesto, in sicer ob Ljubljanici v bližini Cukrarne.

Kaj kolesarska cesta pravzaprav je? Gre za cesto, ki je v prvi vrsti namenjena kolesarjem in drugim nemotoriziranim uporabnikom, največja dovoljena hitrost za motorna vozila na takšnih cestah pa je 30 kilometrov na uro. 

V Ljubljanski kolesarski mreži so ob tem med drugim zapisali: »Največ dobrih primerov praks takih ulic je na, kakopak, Nizozemskem, kjer rastejo kot gobe po dežju.«

Od kod izvira ideja?

Dodali so: »Po angleško bicycle street (bicycle boulevard v Združenih državah Amerike), po nizozemsko fietsstraat, po nemško Fahrradstrasse je ulica (ali niz ulic), ki je pomembna kolesarska povezava, ampak kjer je (v majhni meri) dovoljen tudi motorni promet. Pomembno je, da je avto na taki ulici gost, kolesarji pa prevladujejo.

Da je kolesarska ulica uspešna, je treba izpolniti dva pogoja: Pprecej večje število kolesarjev kot avtomobilov in nizko število vozil v dnevu (pod 2000) in da je dizajn ulice tak, da vozniki takoj dojamejo, da so samo gostje in da morajo znižati hitrost (maksimalno 30 kilometrov na uro).«

Vir: Facebook profil Ljubljanska kolesarska mreža
Vir: Facebook profil Ljubljanska kolesarska mreža

V Ljubljanski kolesarski mreži so Mestno občino Ljubljana pozvali, naj v kolesarsko cesto preuredi tudi Cesto v Rožno dolino ob železnici.

Starejše novice