Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 22.6.2022 18:00
V Ljubljani so na zunanjih površinah postavili tri nove pitnike, nekatere fontane so prenovili.

Ljubljana je bogatejša za tri nove pitnike, ki stojijo na prenovljenem Trgu mladinskih delovnih brigad, v parku Tivoli pri mini golfu in na Cesti v Gorice. Vse skupaj lahko v Ljubljani najdemo 51 pitnikov in pet fontan s pitno vodo na javnih površinah. 

Pitnik v obliki črke C

Na Trgu mladinskih delovnih brigad je občina zasadila trajnice in grmovnice, poleg tega pa je namestila tudi nov pitnik v obliki črke C.

Oblikoval ga je Primož Pugelj, akademski kipar, ki je o njegovi krožni obliki dejal, da simbolizira pot, ki ima zgodovinski pomen povezovanja Trsta in Dunaja. Na tem mestu je namreč nekoč potekala cesta, ki je povezovala omenjeni mesti, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. 

Oblika pitnika sovpada tudi s celostno podobo trga, kjer se pojavljajo krogi in zavite linije. »Kiparski detajl pitnika je viden kot spodnji del obraza, skozi katerega priteka voda, in je hkrati korito, kjer voda tudi odteka. Zgornji detajl pitnika pa je v postavitvi obraz, ki je obrnjen proti spodnjemu obrazu oziroma delu pitnika,« je opisal Pugelj.

Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana

Obnova v Tivoliju

Po obnovi fontane Deček s skledo in vodnjaka Žaba v Tivoliju se je končala še obnova fontane ob kotalkališču in športnih igriščih v parku Tivoli, ki jo je okoli leta 1965 zasnoval arhitekt Marjan Božič.

Pri igrišču za mini golf sedaj stoji nov pitnik. 

Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana

V okviru del, ki so potekala od aprila, je občina obnovila tudi ploščad iz pranih plošč okoli fontane in na novo asfaltirala pot do lipovega drevoreda, so še izpostavili.

Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana

Starejše novice