Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Čet, 22.9.2022 16:50
V prestolnico se je prvič pripeljal avtobus na vodikov pogon.

Vodikova vizija postaja realnost tudi v Sloveniji. V Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16 in 22 septembrom, so na Kongresnem trgu predstavili novo pridobitev: avtobus na vodikov pogon. 

»Toyota se s tehnologijami nove mobilnosti in področjem rešitev z vodikom ukvarja že 20 let. Uvodna faza testiranja vozila je končana, vstopili smo v fazo masovne proizvodnje tega avtobusa v mnogih deželah sveta,« je povedal predsednik Toyote Adria Kensuke Tsuchiya.

Avtobus med vožnjo ne proizvaja emisij škodljivih snovi, ki jih avtobusi, kot jih poznamo do sedaj, spuščajo v okolje. Prav tako je oblikovan za vožnjo po mestu.

Nič več fosilnih goriv

Po celem svetu obratuje že 70 tovrstnih avtobusov. Mesta namreč rastejo, javni prevoz pa igra ključno vlogo pri prevozu prebivalcev in skrbi za okolje. 

Rok Vihar, namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa, je zatrdil, da se bomo morali v zelo kratkem obdobju najverjetneje povsem odpovedati uporabi fosilnih goriv. 

»Da preidemo na zeleno mobilnost, na uporabo zelene energije, imamo trenutno dve možnosti: ena možnost je uporaba energijskih električnih avtobusov, druga pa je uporaba avtobusov na vodik,« je razložil. 

Baterije ali vodik?

Med tema dvema tehnologijama pa po njegovem mnenju obstajata dve zelo pomembni razliki:

»V kolikor bomo želeli v Sloveniji proizvesti dovolj električne energije za pogon vozil, avtobusi na baterijski pogon ne bodo dovolj, saj bomo morali nadomeščati manko elektrike s proizvodnjo sonca. Sonce pa sije ravno takrat, ko se mi vozimo z avtobusi,« je povedal Vihar.

Tukaj po njegovih besedah nastopi vodik: »Vodik je eden izmed redkih, če ne celo edini energijski nosilec, ki je sposoben shranjevanja zelene električne energije na daljše časovno obdobje. Ko mi čez dan proizvajamo energijo, jo lahko shranimo in uporabimo kasneje.«

Nad avtobusom, za katerega lahko uporabljamo izključno zeleno električno energijo, ki nam je na voljo kadarkoli, je navdušen tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prihod novega avtobusa toplo pozdravil in dejal, da ga je po testnem obdobju pripravljen obdržati v Ljubljani.

Avtobus je namreč v Ljubljani najprej 14 dni na preizkušnji vožnji, zasedel bo linijo 2.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice