Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 15.6.2022 12:03
V okviru konference Velo-city, ki poteka v Ljubljani, je danes kolesarski dan. Kaj vse se dogaja?

Na Kongresnem trgu se je ob 10.00 začel kolesarski festival. »Ljubljana je kolesarsko mesto vsak dan v letu, 15. junija 2022, pa bo vse v znamenju kolesarjenja,« so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Na Kongresnem trgu od 10. ure naprej poteka kolesarski festival Kolesari – spremembo ustvari. Na stojnicah in poligonih svoje dejavnosti do 19. ure predstavljajo javni zavodi in podjetja, društva in druge organizacije, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, športa, zdravja in varstva okolja, na odru pa potekajo predstave za otroke, plesne in glasbene točke ter animacije.

»Z izvedbo različnih dejavnosti želimo osvetliti pomen kolesarjenja za razvoj mest in poudariti tudi pomen vzdržnosti in trajnosti, kreativnosti ter medgeneracijske povezanosti, prav tako pa skladno z osrednjo temo kongresa izpostaviti vpliv družbenih sprememb na kolesarjenje in obratno,« so izpostavili na občinski spletni strani.

Zvečer množična kolesarska parada

Vrhunec bo dogajanje doseglo v popoldanskih urah, ko se bo začela kolesarska parada, množično kolesarjenje po ljubljanskih cestah in ulicah, s čimer želijo h kolesarjenju spodbuditi čim več ljudi.

Začetek kolesarske parade bo ob 19. uri pred Gospodarskim razstaviščem, od koder se bodo kolesarji podali na 11 kilometrov dolgo pot, ki jih bo pripeljala do cilja na Kongresnem trgu, kjer bo sledilo večerno druženje ob glasbi.

Zaprte številne ceste

Zaradi priprave startnega prostora pred Gospodarskim razstaviščem bodo odsek Dunajske ceste med Trgom Osvobodilne fronte in Linhartovo cesto zaprli že ob 17. uri.

Odsek Slovenske ceste, med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto, kjer bo cilj parade, pa bo zaprt od 18. ure do predvidoma polnoči. Obvozi bodo označeni.

Starejše novice