Vir: Facebook ZOO Ljubljana
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sob, 3.7.2021 12:21
V Živalskem vrtu Ljubljana so se skotili mladiči surikat.

Živalski vrt Ljubljana je dobil mladiče surikat. Surikate so med obiskovalci izjemno priljubljene. Fotografije prikupnih mladičev si lahko ogledate spodaj. 

Surikate so zelo uspešni plenilci, a so hkrati tudi same lahko plen številnih večjih živali. Njihovo plenilsko naravo nakazujejo ostri zobje, podaljšan, občutljiv nos, s katerim dobro zavohajo koreninice, gomolje in plen, ki je skrit pod zemljo.

Pred večjimi plenilci jih varuje življenje v skupinah in raznoliko obrambno vedenje,  ki vključuje značilne straže, opozarjanje članov skupine na nevarnost in skrivanje v rove, pa tudi naježeno zastraševalno držo, s katero skušajo odgnati napadalce.

Zgodovina surikat v Živalskem vrtu Ljubljana

Leta 2011 so prvič v zgodovini živalskega vrta pridobili surikate, za obiskovalce eno najbolj priljubljenih živalskih vrst. V novo ogrado so namestili tri mlade pare, ki so prišli iz različnih živalskih vrtov na Češkem. Med seboj so se spoznali in se po parih med seboj ločili. Zato so obdržali le en par, ki je imel že v naslednjem letu tri legla mladičev.

Postopoma se je krdelo surikat povečalo na 16 živali. Mladiče, ki so odrasli, so oddajali v druge živalske vrtove. Prvotni par je ostarel, zato so v letu 2016 mlademu samcu pripeljali novo samico s Poljske. Skupaj sta ustanovila novo krdelo surikat.

Vir: Facebook ZOO Ljubljana
Vir: Facebook ZOO Ljubljana

Starejše novice