Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 4.5.2022 16:00
Protestniki so se tokrat na Trgu republike zbrali, da bi izrazili podporo Julianu Assangeu in jasno nastopili proti »uničevanju svobode poročanja«.

Odločitev britanskih sodnih oblasti, da Juliana Assangea, ustanovitelja in urednika žvižgaškega portala Wikileaks, izročijo Združenim državam Amerike, kjer mu nameravajo soditi za vohunstvo. Za razkritje ameriških vojnih zločinov mu grozi 175 let zapora.

Naslovili bodo tudi poseganje v javni nacionalni medij v Sloveniji, »ki se je pred odhodom strahovlade še intenziviralo«, so pred dogodkom sporočili iz Protestne ljudske skupščine Upor Si. 

Zbrane nagovarjajo tudi nekateri člani političnih strank, med njimi Sašo Slaček (Levica), Ratko Stojilković (Pirati), pa tudi žvižgač Ivan Gale, novinar in zagovornik človekovih pravic v informacijski družbi Domen Savič in Metka Naglič iz Amnesty Slovenija.

»Problem Juliana Assangea je tudi naš problem«

»Problem Juliana Assangea ni samo ameriški ali britanski problem, to je tudi naš problem. Pravkar smo na volitvah z veliko večino zavrnili oblast, ki je dve leti aktivno na vse mogoče načine sankcionirala izražanje protesta v javnem prostoru, s kaznovanjem skušala utišat kritične posameznice in posameznike, si brutalno podrejala medijski prostor, stradala in skoraj uničila Slovensko tiskovno agencijo, še vedno uničuje nacionalno radiotelevizijo, dosegla je, da je žvižgač Ivan Gale zaradi razkritja vladne koruptivnosti izgubil službo.«

Dodali so: »Preganjanje preiskovalnega novinarstva, žvižgaštva, izražanja protesta je nekaj, čemur se je nujno brezkompromisno in odločno zoperstaviti, obsoditi, zahtevati in izboriti svobodo za vsakogar, ki je podvržen kaznovanju zato, ker je deloval proti dejanjem, ki se nikoli ne bi smela zgoditi.«

Slovensko vlado pozivajo, da Assangeu ponudi politično zatočišče

»Usoda Juliana Assangea je usoda vseh novinarjev, založnikov, urednikov, žvižgačev in drugih, ki si bodo v prihodnosti drznili razkrivati vladna kriminalna dejanja. Zato pozivamo tudi novo izvoljeno slovensko vlado, da v skladu s svojimi izraževnimi predvolilnimi stališči Assangeu ponudi politično zatočišče,« so izpostavili pred dogodkom. 

Poudarili so, da so na soočenju z ljudstvom na Trgu republike vsi predstavniki strank (z izjemo Stranke Alenke Bratušek, ki se je komentarja vzdržala), ki so odgovarjali na vprašanja pobude Glas ljudstva, na vprašanje, ali bi Assangeu ponudili azil, odgovorili z da.

Starejše novice