Foto: Arhiv Vrt Lili Novy
Patricija Fašalek
Pet, 9.9.2022 07:00
Bralci ste izbrali! V Ljubljani se najraje odpravite posedat na Vrt Lili Novy, kateremu ste namenili kar 35,3 odstotka glasov.

Bralce smo vprašali, katera je najbolj očarljiva in prijetna terasa v mestu, kamor vas pot največkrat zanese, in odgovor je bil na dlani: najlepši prostor je Lili Novy. 

Vrt Lili Novy, kjer si lahko v samem mestnem jedru Ljubljančani in turisti privoščijo oddih od vrveža in se okrepčajo s hladnimi ali toplimi napitki, se je odprl med obdobjem corone. 

V času, ko večina gostincev ni obratovala, aktivnosti pa so bile v večji meri prepovedane, so se pri Kaval Groupu odločili, da to obdobje izkoristijo za urejanje vrta, kjer je včasih stal jazz klub Gajo. 

Zanemarjen vrt, ki se je nahajal sredi mestnega jedra ob vili v lasti Društva slovenskih pisateljev PEN in slovenskih prevajalcev, so začeli spreminjati v Vrt Lili Novy leta 2019, odprtje pa je sledilo leta 2020. PEN je privolil, da v zgornjih prostorih vile postavijo tudi restavracijo.

Duša in srce restavracije Pen kluba je mladi kuharski mojster po imenu Mojmir Šiftar.

Na lepem vrtu mogoče poroke

»Poklicali smo mladega oblikovalca, krajinarja, ki je študiral v Dublinu, Svita Oliverja Katanca. To je bil njegov prvi večji projekt. Pomagal nam je tudi gospod, ki se spozna na rastline iz narave,« je začetke prenove pojasnila Dada Jerovšek, lastnica največje gostinske verige v Sloveniji Kaval Group.

Preden so vrt uredili, se je namreč tam nahajalo veliko umazanije, igel in razbitih steklenic, prav tako zelenega paviljona še ni bilo na sedaj poznanem mestu, saj so ga dobili od sosednje Opere. Pri oblikovanju vrta jim je ponovno pomagal arhitekt Andrej Mercina iz biroja TRIIIJE.

Pridobili so tudi dovoljenje, da se lahko Ljubljančani na vrtu poročajo.

Lokacija z dobro energijo

Stoletja je linija ceste, ki vodi od gradu Tivoli mimo Lili Novy do Slovenske ceste in naprej na Čopovo ter se imenuje zmajeva črta, veljala za promenado, kjer so se Ljubljančani izredno radi sprehajali.

»To je še iz časa Plečnika in bilo je dokazano, da tu poteka zelo dobra energija. Poglejte, kaj je zdaj vse tukaj: Narodna galerija, Mestni muzej, Moderna galerija, Opera, Pošta, Tromostovje, hranilnica, zavarovalnice, Banka Slovenije … Te res imenitne in elitne hiše,« je pojasnila Jerovšek. 

Vrt so poimenovali po pesnici Lili Novy, ki velja za prvo slovensko pesnico med večjimi zgodovinskimi imeni pesnikov pri nas. 

Brezplačni dogodki celo leto

V načrtu imajo še postavitev steklenjaka, da bi lahko poletno dogajanje prenesli na vso leto. 

»Pozimi smo imeli tri kurišča, kjer smo pekli mini hrenovke, domače in telečje, otroci so bili navdušeni. Imeli smo še marshmallows, božični in cimetov čaj, kuhančka in hot gin.«

Podobne dogodke, ki so za Ljubljančane brezplačni, načrtujejo tudi to zimo, prav tako organizirajo koncerte, ki so brez vstopnine dostopni vsem. 

Glasba na vrtu sicer tekom dneva nežno prihaja z ozadja, ni preveč glasna in ne predvajajo se popularne skladbe z radia, temveč je skrbno izbrana, da ustvarja pravo atmosfero, ki dela vrt tako sproščujoč in prijeten.

»Tukaj, kjer se midve pogovarjava, morava slišati muziko, ampak hkrati morava pozabiti, da jo poslušava. Mislim, da gre za en objem, tako zelenje kot glasba. Pripravljene imamo tudi tipične slovenske popevke, od Marjane Deržaj, Sepetove, Staneta Mancinija in podobno.« 

Vrt Lili Novy gosti tudi različne literarne dogodke, trenutno je na sporedu 37. mednarodni literarni festival Vilenica.

Starejše novice